12.10.12

Galaxy Note II yang mula dijual di Malaysia

Samsung Galaxy Note 2 mula diperkenalSAMSUNG Malaysia Electronics (www.samsung.com/my/) memperhebatkan jenama telefon pintarnya dengan memperbaharui Galaxy Note menerusi versi kedua yang mula diperkenalkan di Asia terlebih dulu termasuk Malaysia semalam.
Pengarah Urusannya, Kwon Jae Hoon berkata, Samsung menyasar penggunaan Galaxy Note 2 kepada individu yang mahukan pengalaman mudah alih sebenar berdasarkan tahap kecekapan yang ada pada peranti itu.

“Versi kedua itu didatangkan dengan beberapa ciri baru termasuk penggunaan fungsi pen stylus canggih dan saiz skrin yang lebih besar iaitu 5.5 inci berbanding 5.3 inci bagi versi pertama” katanya ketika melancarkan Galaxy Note 2 di Kuala Lumpur, semalam.
Galaxy Note 2 menggunakan cip pemproses Quad Core 1.6GHz, RAM ditambah kepada 2GB, sistem operasi Android 4.1 (Jelly Bean) dan bateri berkuasa 3100mAh untuk daya ketahanan lama.

Selain itu, Samsung memperkenalkan teknologi Air View apabila ia membolehkan pengguna untuk membaca e-mel, S Planner, galeri imej atau video hanya menggunakan S Pen iaitu pen stylus yang popular untuk pra tonton kandungan tanpa perlu membuka aplikasi terbabit.

Satu lagi ciri baru diketengahkan termasuk konsep membuka nota menggunakan teknik Pop up Play yang mana ia akan membuka aplikasi nota pada bila-bila masa di mana saja tidak kita apa yang sedang dilakukan dengan butang maya khas.

 ====================

Model Galaxy Note II dilancarkan di Kuala Lumpur, semalam. - Foto Rosdan Wahid  
Model Galaxy Note II dilancarkan di Kuala Lumpur, semalam. - Foto Rosdan Wahid
Kuala Lumpur: Samsung Malaysia Electronics Sdn Bhd melancarkan Galaxy Note II, telefon pintar tablet generasi kedua di Malaysia.

Ketua Bahagian Telefon Mudah Alih, Vincent Chong Weng Kai, berkata pelancaran Galaxy Note II pada suku terakhir tahun kewangan ini dijangka dapat melonjakkan prestasi jualan keseluruhan tahun ini.
Katanya, sasaran itu

disandarkan kepada sambutan menggalakkan yang diraih generasi pertama peranti pintar itu di pasaran tempatan sebelum ini.

"Kami menyasar jualan telefon pintar terbaru ini akan meningkat sebanyak tiga kali ganda berbanding jualan yang dicatatkan Galaxy Note generasi pertama.

"Prestasi jualan kami di Malaysia bagi sembilan bulan pertama terus kukuh dan kami yakin segmen telefon mudah alih akan kekal menyumbang jualan yang besar kepada syarikat tahun ini," katanya selepas pelancaran Galaxy Note II di sini, semalam.

Hadir sama pada majlis itu, Pengarah Urusan, Kwon Jae Hoon.
Galaxy Note II yang mula dijual di Malaysia 19 Oktober ini didatangkan dengan harga runcit RM2,299.
Telefon pintar itu yang menggunakan platform sistem operasi Android Google dipacu pemproses empat teras 1.6 GHz itu, berupaya melancarkan pelbagai aplikasi serentak dengan lebih pantas berbanding telefon pintar generasi pertama sebelum ini.

Peranti terbaru itu didatangkan dalam saiz 15.1 sentimeter (cm) x 8 cm x 9.4 cm, menampilkan skrin sesentuh 5.5 inci HD Super AMOLED, yang membolehkan pengguna memisahkan skrin kepada dua bahagian bagi melancarkan dua program serentak.

Galaxy Note II yang kali pertama dilancarkan ketika pameran elektronik terbesar di Berlin, Ogos lalu, akan berada di pasaran 128 negara termasuk Amerika Syarikat, negara di mana Samsung kalah dalam kes paten dan perlu membayar denda AS$1.05 bilion kepada Apple. 

 


No comments:

Huraian Kisah Saidina Umar Memukul Anaknya / Sebat Anak. Benar atau Palsu?

Pastikan anda telah mengikuti Siri Tabarra 1 - 10 sebelum anda membaca dan memahami Tabarra 11.... Jika belum sila hubungi penghantar siri...