31.10.09

Kursus Kemahiran Yang diTerokai

-->
Antara kursus kemahiran yang telah dihadiri oleh diriku ialah
  1.  Kursus ESQ Kelas Eksekutif Ankatan 138, Menara 165 Jakarta. 2014
  2. Kursus Pembangunan Holistik Insani, Bandung, Indonesia 2014
  3. Program Profesional Facilitator (PLF) 2016
  4. Speak Power 2016
  5. Program 5 Tunjang Syarikat Korporat 2016
  6. Jutawan Emas dan Perak (3 hari) By Ir Sofian.
  7. Seminar Berani 2013 - By Richworks Groups of Company
  8. Advanced Seminar Sehari Emas Hana Gold - By Hana Gold
  9. Bengkel M.I.N.D.A Usahawan n Bisness Model - Akademi Usahawan Din Deraman 
  10. Intensive n Advanced Jutawan Industri (4 hari) - By Richworks Groups of Company
  11. Seminar Sehari Jutawan Industri - By Richworks Groups of Company
  12. Advanced Fesbuk Power (3 hari) - By Richworks n Brian.
  13. Seminar Facebook Power - By Richworks Groups of Company
  14. Seminar Wang Power - By Richworks Groups of Company
  15. Intensif Mentor Kekayaan dan Kejayaan (3 hari) - By Richworks Groups of Company
  16. Kursus Mari Mengenal Potensi Diri (SKPD) - By Richworks Groups of Company
  17. The Leverage Games By Action Coach
  18. Advanced Sales Power (3 Hari) By Richworks Groups Of Company
  19. Advanced Marketing Power (3 hari) By Richworks Groups Of Company
  20. Kursus Marketing Power By Richworks Groups Of Company
  21. The Transformation of Organisation dan Leaderships Thru RAIDKARRIE by Dato Aidit Ghazali
  22. Mengenal Potensi dan Perwatakan Menerusi Grafologi oleh Dato'Aidit Ghazali
  23. Islamic Leaderships by Dato Aidit Ghazali
  24. The Art Of Managing People - AASB Consultants - Dato Aidit Ghazali
  25. Kursus Pengurusan dan Penggunaan i-play Web-based - Manager For Taska n Tadika.
  26. Bengkel Pengurusan Stress dan Emosi - SEFT - Oleh Logos Malaysia - ProMind Solution.
  27. Bengkel Penulisan Sehari - Konsep Adaptasi dan Hak Cipta - Puan Ainon PTS
  28. Bengkel Checklist untuk Perunding Profesional - Persatuan Perunding Muslim (TAMRIN)
  29. Bengkel 2 jam - Mengurus Risiko Dalam Perniagaan (Dato' Aidit Ghzali)
  30. Bengkel EFT (Emotional Freedom Therapy) - AASB Consultants
  31. Bengkel Coach Kurikulum dan Tenaga Pengajar Skim Latihan Dual Nasional (SLDN)
  32. Bengkel Penulisan e-Book - Suhaimi IM
  33. Train The Trainer (Certified Trainer PSMB/HRDF)
  34. Kemahiran Menyelesaikan Masalah (Problem Solving Skills)
  35. Kemahiran Membuat Keputusan (Decision Making Skills)
  36. Neuro Linguistic Programming For Trainers - MTM Consultants
  37. Customer Consciousness - Mann Consultants
  38. Master Reiki Kundalini n Spiritual Reiki
  39. Training of Trainers: Delivery & Presentation - Trainer of Petronas
  40. Kursus Motivasi & Teknik Pembelajaran - Trainer of Petronas
  41. Personal Renewal Workshop - Trainer of Petronas
  42. Bengkel Kejurulatihan (Training of Trainers) - Trainer of Petronas
  43. Kursus Penulisan Efektif - Puan Ainon PTS
  44. Kursus Kaunseling Siri 1dan 2 - Kaunselor Tuan Haji Jalil
  45. Kursus Perancangan Kewangan - Hajjah Rohani
  46. Kursus Kesedaran Pencetus Perkasa Diri
  47. The Wonders of Mapping Your Mind
  48. In The Search Of Genius by Tony Buzan
  49. Kursus Mind Power Asas 1 dan 2 Bio-Energi - Grandmaster Dr. Shamsul
  50. Kursus Pembangunan Anak dan Keluarga Cemerlang NURY ( 2 minggu) - NURY Institute of Parenting and Child Development
  51. Kursus Strategi Pengurusan, Kewangan dan Pemasaran - MECD
  52. Skim Latihan Keusahawanan Eksekutif 8 Minggu (Siri 34) - SME Bank
  53. Kursus Asas Keusahawanan Siswazah -MECD/KPUN
  54.  Bengkel pada 23 Okt 2012 

Dua pengebom berani mati meletupkan diri di Universiti Islam Antarabangsa

ISLAMABAD:

Dua pengebom berani mati meletupkan diri di Universiti Islam Antarabangsa, semalam, menyebabkan lima maut. Kejadian berlaku selang beberapa saat kira-kira jam 3 petang (5 petang waktu Malaysia) dan menggegarkan fakulti undang-undang serta kafeteria universiti berkenaan.

(Laporan Harian Metro)

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Kita patut bersyukur sebab menara gading kita masih selamat daripada ancaman letupan.....

Semoga pelajar Islam di IIU Islamabad dimuliakan dan terselamat ekorn letupan itu

21.10.09

Fikirkan Marketing Sebelum Apa-apa

Thursday, October 15, 2009

Bagi orang bisnes yang bisnesnya masih kecil, prioritinya adalah jual, jual, jual. Semasa bisnes kita masih kecil, kita sibuk menjual, sebab jualan membawa duit masuk.


Jualan amat kritikal bagi memastikan duit masuk. Kalau barang laku, tetapi kalau duit tidak masuk, habislah bisnes kita.

Pada asasnya, marketing adalah aktiviti yang matlamatnya adalah pendidikan pelanggan, yakni kita memberitahu pelanggan bahawa syarikat kita wujud, apa produk yang kita tawarkan, dan apa ciri-ciri istimewa pada produk kita.

Sebagai bisnesman kecil, kita tidak ada masa mahu memikirkan soal-soal marketing. Lagipun marketing adalah aktiviti yang menyebabkan duit keluar. Jadi, kita yakin marketing bukan perkara wajib-buat. Kita perlu menjual sebanyak-banyaknya dahulu. Marketing boleh ditangguhkan, tunggu sehingga bisnes kita cukup besar, sebab marketing memerlukan banyak duit.

Namun sebenarnya kebanyakan aktiviti marketing yang paling penting dilakukan adalah tidak memerlukan sebarang duit.

Aspek-aspek marketing perlu difikirkan semasa kita mula-mula hendak memilih produk apa yang hendak kita jual
supaya kita tidak tersilap memilih produk.

Kita juga perlu memikirkan aspek marketingnya
semasa hendak membuat keputusan apa bentuknya dan bagaimana produk itu akan dikeluarkan.

Semasa kita masih dalam fasa berfikir, kita tidak memerlukan duit.

Jika aspek-aspek marketing produk kita tidak difikirkan semenjak sebelum memulakan operasi bisnes, akibatnya nanti, duit yang dicari belum tentu dapat, duit modal kita pun boleh hilang.



19.10.09

Penyingkiran pertama Penyampai Ikon

Penyingkiran pertama Penyampai Ikon


PARA peserta berdebar-debar setiap kali juri profesional memberi komen.


PROGRAM realiti mencari penyampai berita yang pertama terbitan RTM, Penyampai Ikon, baru sahaja melalui penyingkiran pertama dengan menyingkirkan tiga orang peserta Khamis lalu.

Bersiaran pada pukul 8.30 malam di TV2, program ini menyaksikan tiga orang peserta,

Mohd. Sharkawi Mohd. Salehuddin, 23; Noormadiana Kamaluddin, 23; dan Norsila Talaha, 26, disingkirkan setelah lapan minggu berada di dalam program itu.

Penyingkiran

Penyingkiran mereka diputuskan secara konsensus oleh juri profesional yang terdiri daripada Ketua Pegawai Eksekutif Malaysian Press Institute (MPI), Datuk Chamil Wariya, Pengarang Kosmo!, Baharom Mahusin dan pensyarah di Jabatan Pengajian Media Universiti Malaya, Profesor Madya Dr. Abu Hassan Hasbullah.

Menurut Pengetua dan Penerbit Eksekutif Penyampai Ikon, Yusanani Yushak, penyingkiran mereka dibuat berdasarkan prestasi mereka yang dinilai lemah dalam penyampaian berita dan laporan lokasi.

"Bagaimanapun penyingkiran itu tidak mematahkan semangat mereka untuk meneruskan perjuangan mereka di Kolej Penyampai Ikon.

"Walaupun mereka tersingkir, tetapi mereka kekal sebagai pelajar sehingga program itu tamat.

"Cuma mereka tidak akan muncul sebagai calon-calon Penyampai Ikon dalam program realiti ini mulai tarikh penyingkiran mereka," ujarnya kepada Hits di sini baru-baru ini.

Tambah Yusanani, 14 peserta ini akan melalui lagi dua kali penyingkiran bagi memilih lima orang finalis yang akan berentap di pentas final Penyampai Ikon yang pada 8.30 malam dari Istana Budaya pada 14 November ini.

Peserta yang masih tinggal untuk meneruskan perjuangan ialah Kamal Firmanshah Kamaluddin, 25; Siti Aisyah Baslie, 24; Cassandra Manja, 23; Athikah Mohd. Naim, 23; Aina Suzaily M. Zailanny, 20; Mohamed Shahril Sarapudin, 21; dan Enzyfrido Abu Hasan, 24.

Tujuh lagi peserta ialah, Nur 'Izaati Abul 'As, 22; Hazel Anak Desmond, 26; Siti Fazurita Mohd. Famir, 25; Beatrice Krishnan, 23; Al Firdaus Shahrul Naing, 21; Khirjaa a/p Palanisamy, 27; serta Khairul Faizi Dalaiil, 23.

Tidak seperti program realiti yang lain, penyingkiran dalam Penyampai Ikon diputuskan sepenuhnya oleh panel juri profesional yang menilai hasil kerja mereka dalam bidang penyampaian berita dan membuat laporan di lokasi.

Antara aspek yang dinilai oleh juri profesional termasuklah disiplin penyampaian, penampilan dan keterampilan dan kandungan laporan editorial .

Program Penyampai Ikon, yang bermula pada pertengahan Ogos lalu adalah usaha Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan untuk melatih bakat-bakat baru dalam bidang kewartawanan telelvisyen, penyampaian berita dan pengacaraan program-program ehwal semasa Radio dan Televisyen Malaysia.

17 orang peserta dari seluruh negara telah dipilih untuk menyertai program itu melalui uji bakat yang telah diadakan.

Selama tiga bulan mereka diberi latihan intensif dalam bidang kewartawanan siaran oleh tenaga pengajar yang mahir dalam dunia itu.

Kenapa Handphome tak dibenarkan dibawa oleh pelajar ke sekolah?


Image Hosting



18.10.09

Cabaran Usahawan

Ziarah MPH Bookstore, jumpa buku Jutawan IM Gobala "JUTAWAN ERA BARU". Antara isi utama buku tersebut ialah:

1. Business IM ni perlukan RP (Rancangan Perniagaan)

2. Perlu Pengurusan yg bagus.

3. Tak leh hen...tam kromo - kena ada system dan disiplin yg kuat.

4. Ianya bukan skim cepat kaya... perlu tempoh masa untuk berjaya.

5. sentiasa upgrade ilmu dan skill perlukan pelaburan walaupun tak sebanyak konventional

6. Mcm2 website yg dia bagi untuk layari dan pelajari...

Solat Maghrib kat putrajaya, jumpa pula senior yg berjaya dalam bizness.... nasihatnya...kalau nak buat bizness sendiri, seeloknya kena ada master degree...kerana ia banyak membantu tak kala kita perlukan wang tambahan...

Untuk maju dalam sesuatu bisnez yang dibuat...kita perlu sumber sokongan kerna ada kalanya ianya naik dan ada kalanya ianya turun... tak kira apa jua bisness sama ada berbentuk konventional atau digital atau melalui MLM...

Setiap satu ada pro dan kon.... ada pelbagai cabaran yg berbeza....



15.10.09

Di mana kita sebenarnya.?... kenal diri melalui Latihan.

Alhamdulillah, hari ini telah sempurnalah program Training of Trainer (TOT) atau juga dikenali Trains The Trainer (TTT) Kementerian Sumber Manusia di bawah skim SLDN...

Tugasan yg menanti kami ialah melahir coach - tenaga pengajar syarikat yang bernaung di bawah SLDN.

Banyak pengalaman dan istilah yang kami belajar...ada yang biasa didengar..ada yang kadang-kadang didengar dan ada yang jarang-jarang didengar juga tak pernah ada dalam kamus minda kami.

Di samping itu meluaskan ufuk pergaulan secara profesional dan membina jaringan sahabat networkers...

Antara pengalaman berharga yang kami ceduk ialah
  • Marketing adalah tools yang paling berharga dalam mencari dana syarikat. Kekuatannya boleh menjual apa sahaja walaupun produk yang nampak tak logik atau nampak tak berkualiti.
  • Keberanian menemui individu sukar perlu dipelajari dan dimahirkan kerana kadang-kala semakin sukar sesorang itu dalam industri...semakin byk peluang jobs menanti.
  • Membuang pemikiran "murah" kerana majoriti berpendapat murah ertinya tak berqualiti... walaupun murah kita dgn kualiti yang terjaga dan punyai standards yang tinggi....
  • Kenal orang "knows whom" penting... bina kemahiran ini dengan syarat tambahan ianya perlu bersih daripada gejala rasuah muah.
  • Sentiasa upkan diri untuk kita mengenali diri sendiri... apakah kita humanist.....atau behaviourist...atau structuralist atau...Functionalist..... atau gabungkan setiap personaliti agar mudah menjadi trainer yg berikonik....tetapi berhati-hati supaya tak jadi bio-nik.
  • Perlu fokus pada bidang tertentu atau kemahiran tertentu atau offer subject tertentu.... manusia diluar sana percaya akan itu walaupun kita telah dididik dan diajar oleh master sifoo AA agar mampu menjadi apa sahaja, mampu mengajar apa sahaja atau mampu lahirkan modul apa sahaja asalkan ianya hasil tulen bervalue added..... dunia ini dunia ilmu..kita sebati dgnnya..
Namun begitu, manusia diluar sana akan menganggap kita ni pelik laksana alien
datang dari langit turun ke bumi......

Jadi kena ubah strategi.... 2 in 1..
  • Di sini banyak lubuk ikan.... tapi yang datang ada nelayan yang betul2 nelayan dan ramai juga nelayan jadi-jadian.... kita perlu masuk lubuk ini kerana kita adalah nelayan yangterlatih dan bukan jadi-jadian.... namun begitu..perlu lebih berani dan lebih agresif bertaraf bersih.....

Itulah apa yang kami pelajari....

Apa pula pandangan Nakhoda kapal ku ini serta awak-awak jaguhan sekalian?

11.10.09

PERMULAAN untuk NEW IM

Salam,

http://www.affiliatejaya.com/


http://www.wangcyber.com/

Kesilapan Internet Marketer

Kesilapan Marketer Membuat Terlalu Banyak Pada Masa Yang Sama

July 10, 2009

Sebagai seorang marketer internet, tak kira sama ada yang masih newbie atau yang lama, kesilapan yang sering dilakukan ialah mereka sering cuba untuk membuat banyak perkara pada masa yang sama.

Misalnya, anda melihat satu tawaran di internet tentang menjanakan wang melalui Adsense, kemudian anda beriya-iya membeli produk berkenaan. Di blog yang anda kunjungi, keluar pula tawaran mengenai pemasaran melalui Facebook dan anda fikir, okaylah, cuba yang tu sekali untuk tambahkan pengetahuan anda. Pada masa yang sama, anda pula ke Forum Wangcyber dan tengok pula ada banyak offer menarik di bahagian WTS (want to sell) dan anda pun beli beberapa produk PLR yang ditawarkan untuk menambahkan koleksi bahan IM anda. Anda pula buka email dan tengok ada seminar IM pada minggu hadapan, jadi anda pun mengatur jadual untuk menghadirinya.

Pernahkah anda mengalami keadaan begini?

Saya pun sama. Kekadang saya pun rambang mata juga melihat tawaran-tawaran ‘hebat’ untuk menjanakan pendapatan. Semua saya nak beli, semua saya nak ‘join’.

Tapi sebenarnya, kalau anda tidak fokus kepada satu aspek dulu, mungkin anda akan menyebabkan bisnes internet anda ‘fragmented’ – bertaburan – dan terlalu banyak untuk dilakukan oleh seorang individu.

Jika anda sedang membuat Adsense, hayati Adsense dulu sampai buat duit. Jangan separuh jalan saja. Cuba mantapkan lagi pengetahuan Adsense anda.

Jika anda sedang belajar buat affiliate marketing dengan Adwords, tumpukan sepenuh perhatian. Anda tak boleh nak berjaya kalau buat PPC sambil nak promote affiliate bukan cara PPC, cuba jual produk sendiri dan buat Adsense sekaligus. Huhu, ini pesanan untuk saya juga, bukan saja untuk anda.

Sebab akhirnya, jika kita terlalu banyak perkara nak diterokai, terlalu banyak benda nak buat, kita pun akan ‘burn-out’ dan kurang motivasi.

So, tumpukan kepada one task at a time. Jangan sampai jadi burn-out dan tension.

sedih_kecewa

Gambar diatas sekadar hiasan dan hanyalah stock photo.

TIPS Pemasaran Internet

Apakah Pemasaran Internet (Internet Marketing)?

Pemasaran internet merujuk kepada segala aktiviti untuk memasarkan produk atau perkhidmatan melalui medium internet dan merangkumi berbagai teknik khusus termasuk pembinaan laman web jualan, shopping cart jualan, pemprosesan bayaran melalui internet, 'search engine optimization' (SEO), penjanaan trafik ke laman web, pengiklanan dan proses pemasaran itu sendiri.

Apakah yang boleh dijual melalui Pemasaran Internet?

Apa-apa sahaja asalkan produk tersebut boleh dijual di internet dan ada yang akan membelinya online. Ramai usahawan internet telah menjual produk dan perkhidmatan mereka seperti ebook, software, khidmat freelance (grafik, penulisan, programming), produk affiliate (untuk mendapat komisyen jualan), gelang, kasut dan produk-produk dari eBay.

Do check out our Internet Marketing Dictionary (bi-lingual, in Malay and English ).

If you need any help or wish to contact me, do forward your queries to our NEW Support Helpdesk.

helpdesk support



Apakah bahaya pemasaran internet kepada PEMBELI?

Seperti mana-mana perniagaan, sama ada di alam maya internet ataupun di alam nyata, memang pasti wujudnya segelintir manusia yang akan menyalahgunakan internet untuk menipu (con), menjalankan aktiviti penipuan (fraud) dan menganggu ketenteraman awam. Teknik-teknik yang digunakan didalam pemasaran internet juga telah digunakan secara berleluasa oleh mereka yang menjalankan aktiviti larangan seperti penjualan skim cepat kaya, bahan lucah, aktiviti perjudian dan sebagainya.

Anda dinasihatkan agar berwaspada dan tidak mengunjungi laman web yang menjalankan aktiviti larangan seperti penjualan skim cepat kaya, bahan lucah, aktiviti perjudian dan sebagainya.

Jika anda curiga atau was-was dengan penjualan sesuatu produk, sama ada di sebuah laman web atau forum, elakkan dari membelinya. Selidiki dulu laman web berikut, latar belakang penjual dan produk yang ditawarkan. Gunakan payment processor seperti PayPal, khidmat escrow dan sebagainya kerana anda boleh mendapat wang anda kembali (refund), jika produk atau perkhidmatan tidak memuaskan.

Apakah bahaya pemasaran internet kepada PENJUAL?

Sebagaimana terdapat bahaya untuk pembeli di internet, terdapat juga bahaya bagi mereka yang menjual barangan online.

Bahaya #1: Masalah ditipu pembeli: ada juga segelintir pembeli yang cuba menipu penjual dengan tidak membayar sepenuhnya untuk produk atau perkhidmatan yang diterima.

Bahaya #2: Masalah penggodam: Blog-blog yang jarang dikemaskinikan (update), penggunaan skrip-skrip yang tidak 'secured' dan sebagainya memudahkan laman web diceroboh.

Bagaimana hendak memastikan perniagaan internet anda tidak menyalahi undang-undang:

  • Jangan melibatkan diri dengan jualan atau pemasaran produk-produk atau perkhidmatan berkaitan penjualan skim cepat kaya, bahan lucah, aktiviti perjudian dan sebagainya.
  • Jika anda ragu-ragu tentang sebuah program affiliate atau program referral, elakkan dari menyertainya.
  • Sentiasa bersikap jujur, berterus-terang dan amanah dengan bakal pembeli dan pembeli.
  • Berikan maklumat yang berfaedah kepada pengunjung laman web anda.

Adakah saya SESUAI untuk menjalankan perniagaan secara online melalui kaedah pemasaran internet?

  1. Anda mesti tahu menggunakan komputer atau laptop dan aksesori berkaitannya, seperti modem, penyambungan ke internet dan sebagainya.
  2. Anda mesti tahu cara back-up laman web dan dokumen-dokumen anda pada PC dan pada internet.
  3. Anda mesti RAJIN dan SUKA BELAJAR PERKARA BARU.
  4. Anda mesti ada 'initiative' sendiri untuk belajar tentang web design, programming, SEO dan apa-apa berkaitan laman web dan internet.
  5. ( HTML, Dreamweaver, NVU, XSitePro, Photoshop, FTP-ying, SEO, script-installing and other computer-and-internet-related stuffs.)
  6. Anda mesti kuat semangat dan tidak mudah berputus asa (walaupun tidak ada pembeli atau dimarah pembeli atau digodam berkali-kali.)
  7. Sebaik-baiknya anda SUKA duduk di hadapan komputer berjam-jam untuk membina laman web, mengemaskini laman web, mencipta produk, memantau laman web dan back-up data anda.
  8. Anda mesti ADA MASA untuk berada di hadapan PC anda, memantau laman web dan jualan anda dan memastikan semua dalam keadaan baik.

Warning:

Jika anda malas, malas membaca, malas nak bina laman web atau blog atau tidak suka melayari internet atau tidak ada masa untuk melayari internet, saya cadangkan anda TIDAK melibatkan diri dalam bidang pemasaran internet tetapi memasarkan produk anda di dunia yang nyata (offline).

Anda hanya akan KERUGIAN WANG dan MASA dan TENAGA jika TERSILAP marketing. INTERNET MARKETING TIDAK MUDAH DAN TANPA PENGETAHUAN DAN USAHA YANG GIGIH, ANDA TIDAK AKAN JADI KAYA SERTA-MERTA.

Kuasa Internet dan Kuasa Desire Diri serta Kuasa Tindakan Berterusan

Fione bernilai RM20,000 sejam

Jurulatih Pemasaran Internet No. 1 di Asia selama enam tahun berturut-turut dan 10 Usahawanita Berjaya adalah sebahagian gelaran yang diraih Fione Tan.




BELIAU sering ditempelak dan dicemuh tatkala menghulurkan kad perniagaannya dengan jawatan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Eonenet.com pada majlis-majlis korporat beberapa tahun lalu.

Disebabkan usia muda, baru tamat pengajian di universiti, bertubuh kecil dan berasal dari negara Asia, ramai yang menyangka beliau hanya seorang setiausaha dan tidak layak mendapat layanan kelas pertama seperti CEO.

Namun, Fione Tan, 31, tidak mudah melatah. Malah beliau berusaha gigih menyusun strategi dalam perniagaan Internetnya dan kini dikenali sebagai Jurulatih Pemasaran Internet No. 1 di Asia selama enam tahun berturut-turut.

"Saya memulakan Eonenet.com pada tahun 2000 pada usia 22 tahun. Sebelum itu, saya bekerja di syarikat insurans. Dengan komitmen kerja yang tidak mengenal waktu, jadual kerja yang padat ditambah pula dengan gaji rendah, saya mula bosan dengan kerja.

"Waktu itu saya mengimpikan kerja yang boleh dilakukan dalam keadaan santai, tidak terperap di pejabat, kurang risiko kerugian dan pastinya tidak memerlukan saya untuk bangun awal pagi!," ujar lulusan Sarjana Muda Pemasaran dan Perniagaan dari Universiti Iowa, Amerika Syarikat (AS) ini.


PENCAPAIAN dan pengiktirafan yang diterima Fione menyuntik semangatnya untuk lebih berjaya.


Tekad untuk mencari pekerjaan yang lebih baik, Fione teringatkan pengalamannya semasa menuntut di AS. Menurutnya, di sana banyak urusan perlu dilakukan menggunakan Internet bahkan adakalanya menjadi satu kemestian.

Bertitik tolak dari situ, Fione mendapat idea untuk menjadikan Internet sebagai medium pemasaran yang menguntungkan. Dengan waktu bekerja yang fleksibel, kurang risiko rugi dan kos operasi yang murah, Fione lantas nekad dengan keputusannya itu.

"Apa yang saya miliki hari ini bermula dengan hanya satu pelan perniagaan yang mempunyai empat muka surat. Pada masa itu dalam fikiran saya, tertanam satu desakan yang saya perlu bersungguh-sungguh mengubah hidup saya.








BERSAMA suami, Harrace Lau yang turut menjadi nadi dalam merealisasikan impian dan cita-cita dalam perniagaan internet.



"INTERNET adalah medium yang membuka pasaran global kepada pelanggan saya. Dengan akses 24 jam sehari dan 365 hari setahun, ia adalah lubuk duit" - FIONE TAN.


"Saya mula pergi ke seminar-seminar perniagaan untuk membentangkan pelan perniagaan di samping mencari pelanggan yang berpotensi.

"Usaha itu berhasil apabila sebuah syarikat antarabangsa bersetuju menyuntik modal sebanyak RM88,000. Saya laburkan RM75,000 untuk membina laman web dan bakinya digunakan untuk operasi syarikat," cerita Fione.

Cek pertama RM15

Walaupun yakin perniagaan alam maya mampu memberikan rangkaian promosi meluas, Fione mengakui beliau hanya untung RM15 pada bulan pertama perniagaannya.

"Saya terima cek untuk bulan pertama hanya RM15 (AS$4.40). Nak tunaikan di bank pun malu. Oleh kerana proses itu mengambil masa dua minggu dan dikenakan caj RM26 untuk transaksi, saya tak tunaikan pun cek itu.

"Walaupun pun hanya dapat RM15, saya tak patah semangat. Saya teruskan rutin harian iaitu duduk di depan komputer sekurang-kurangnya selama 10 jam sehari.

"Saya buka banyak laman web dan belajar bagaimana mahu menjadikan Eonenet.com berada di tempat pertama di enjin carian utama seperti Google, Yahoo! dan Baidu. Pada bulan ketiga baru saya dapat pulangan balik modal, rasa berbaloi menghadap komputer seharian," cerita Fione.

Kini selepas sembilan tahun menjadi ejen pemasaran Internet, wanita ini mampu menjana pendapatan mencecah RM1 juta sebulan. Bukan itu sahaja, laman sesawang miliknya, Eonenet.com sudah memasuki pasaran negara-negara maju serta memiliki beberapa aset hartanah elit di Malaysia serta Hong Kong.

Pencapaian anak kelahiran Jinjang, Kuala Lumpur ini bukan setakat itu. Selain gah di pasaran Internet, beliau juga terkenal dengan khidmat perundingan Internet berkesan. Malah di peringkat antarabangsa, ramai pelanggan sanggup membayar RM15,259 (AS$4,500) untuk 45 minit sesi konsultasi bersamanya.

Dek kejayaannya menempa nama di arena perdagangan alam maya itu, Fione sering dijemput malah turut menganjurkan seminar-seminar keusahawanan bagi berkongsi strategi untuk memperluaskan rangkaian pemasaran para peserta melalui Internet.

"Sehingga kini, lebih kurang 30,000 orang telah mengikuti seminar saya dan boleh dikatakan semuanya berjaya. Ada suri rumah memperoleh pendapatan lebih RM30,000 pada Ramadan lalu hanya dengan menjual kek lapis.

"Ada juga pelanggan saya merupakan sekumpulan pengusaha ladang pir di Taiwan. Melalui Eonenet.com, mereka telah berjaya memperluaskan pasaran di Asia dan menembusi pasaran di Amerika serta Eropah.

"Ada juga yang mengambil kesempatan wabak H1N1 sebagai peluang buat duit. Mereka jual topeng muka dan mampu jual lebih 1,000 kotak di Internet.

"Selain produk, ada juga pelanggan yang mempunyai kemahiran tertentu menjual perkhidmatan mereka melalui Internet.

"Contohnya, seorang CEO di sebuah syarikat terkemuka di Singapura mahu bersara kerana tekanan kerja. Dia mula menyertai kami dan menjual kemahiran yang dia ada di Internet. Nyata cara itu mampu memberinya pendapatan lumayan tanpa perlu menghadapi stres lagi.

"Pendek kata, jika ada kesungguhan, disiplin dan dedikasi, anda juga boleh berjaya.

"Saya melihat Internet dan dunia siber bagaikan lubuk. Segala-galanya ada di sana sama ada maklumat, rangkaian sosial mahupun tempat untuk membuat wang," jelasnya panjang lebar.

Internet mengubah hidup

Dengan kejayaan dalam karier dan hidup yang jauh lebih selesa, Fione juga tidak menyangka kuasa Internet mampu mengubah landskap kehidupannya.

"Tanpa dedikasi, disiplin, pengalaman terdahulu serta sokongan keluarga dan pekerja, mungkin saya tidak akan berada di tahap ini," tutur isteri kepada Harrace Lau, 40-an ini.

Biarpun kini beliau sedang berada di puncak kerjayanya, anak sulung dari dua beradik lebih senang merendah diri.

"Secara peribadinya, masih banyak ruang untuk saya perbaiki. Untuk kata puas, mungkin belum lagi, tetapi kalau lega, mungkin ya.

"Saya bersyukur dengan kerja ini saya boleh dapat duit untuk bayar ansuran rumah, kereta dan memiliki pejabat di Malaysia serta di Hong Kong. Saya bukan orang yang suka melebih-lebih.

"Asalkan cukup makan dan pakai, ada duit lebih untuk disimpan, pergi membeli-belah dan sesekali ke spa, saya sudah okey," katanya yang mengakui lahir dari keluarga sederhana.

Tambah beliau, ibunya merupakan seorang akauntan, bapa pula bekerja sebagai juruteknik elektrik. Disebabkan kehidupan yang serba sederhana, orang tuanya terpaksa bekerja keras untuk meneruskan kelangsungan hidup.

"Adakalanya dalam sebulan, hanya seminggu saja saya berpeluang berjumpa dengan ibu. Selebihnya masanya dihabiskan dengan kerja.

"Disebabkan itu, memasuki sekolah menengah, saya nekad belajar bersungguh-sungguh sehingga mendapat biasiswa ke Amerika. Saya tidak mahu melihat orang tua saya susah lagi.

"Sekarang saya gembira kerana dapat menyumbang keselesaan dalam hidup mereka sekarang," ujar Fione yang mengakui karakter ibu kesayangan banyak mempengaruhi kejayaanya.

Walaupun sering mengimpikan kehidupan disaluti kemewahan sejak alam remaja, Fione tidak menyangka impiannya tercapai secepat ini.

"Saya bersyukur kerana Tuhan buka hati untuk cepat berhenti kerja dulu. Kalau tidak berada di tempat sekarang, pasti saya sedang bekerja keras dari pagi ke malam di syarikat insurans itu," selorohnya.

7.10.09

3 Magic Cures to Eliminate Aaaaaaaahs!

Articles

3 Magic Cures to Eliminate Aaaaaaaahs!

A speech crutch is an annoying impediment to speakers in 2 ways. First, it distracts the audience from enjoying the speech. Secondly, it disrupts the speaker's train of thoughts.

Often as an audience when we listen to a speech punctuated by speech crutches, we start to pay attention to the crutches instead of the speech. In the end, we get so frustrated and annoyed that the idea presented is lost to us. All we are left with is the lingering stench of the incessant annoying punctuations of aaaahs, uhms and eeeeers.

When you are speaking, these crutches reverberate in your mind like the booming echo of distant thunder disrupting your thoughts until all that is left are just aaaaahs and more aaaaaahs.

8 years ago, as an apprentice speaker, my speech consists of aaaaaahs punctuated with proper words. I was unaware of my dependence on speech crutches until an honest evaluator brought them to my attention. Since then I have worked to eliminate them from my speeches using various techniques both recommended and improvised. I am proud to report that as a result of my efforts, I have managed to lower the frequency of my aaaaahs. On some days, I don't have any at all.

I would like to share my 3 magic cures for speech crutches which in my experience I have found to be extremely effective.

Magic Cure #1 - Speak at a slower rate. Most of us are not endowed by providence with a quick fire mind. Therefore we speak at a faster rate than we think. When our mouth opens when there's no more signal from our mind, the inevitable aaaaaaaah is emitted. Therefore, speak slower to match your thinking rate and you will cure your speech crutches.

Magic Cure #2 - Close your mouth when you have nothing to say. Speech crutches are emitted when you open your mouth without a definite idea of what to say. Learn to pause when you have a blank thought. Form the next few words in your mind and then only vocalize them. In short, speak only when necessary.

Magic Cure #3 - Punctuate with pauses. Learn to phrase your speech by grouping words forming an idea and pausing after each idea. This will replace your horrible crutches with pauses.

Consciously use the 3 magic cures which I have recommended and you will positively eliminate your speech crutches. This will transform you into the pleasant and stylish speaker that you desire.

TQ to Sifoo Azmi - tuh-puh-kuh

Apakah Pembaziran Merokok?

Kos perokok menyamai bajet mini


KERATAN muka depan Kosmo! semalam.


KUALA LUMPUR - Tanpa disedari, rakyat Malaysia yang mengeluarkan kos hampir RM28 juta sehari dan hampir RM10 bilion setahun untuk membeli rokok menyamai beberapa projek mega yang terdapat di negara ini.

Dengan kos sebanyak itu, ia menyamai kos membangunkan projek pembinaan Kompleks Marina Melaka bernilai RM28 juta di Muara Sungai Melaka.

Bagaimanapun dengan pelaburan sebesar itu, Melaka dikatakan mampu memperoleh pulangan pendapatan kepada sektor pelancongan negeri RM2 juta setahun.

Selain itu, dengan kos sebesar itu yang dikeluarkan perokok tegar setiap hari, ia menyamai peruntukan yang dikeluarkan oleh Majlis Agama Islam Pulau Pinang (MAIPP) untuk membangunkan semula tanah wakaf Masjid Sungai Nibong dan wakaf Setee Aishah bagi meningkatkan taraf sosioekonomi masyarakat Islam di kawasan terbabit.

Bukan itu sahaja, dengan kos sebanyak RM28 juta, ia menyamai peruntukan bagi program pembangunan pendidikan dan agama yang dilaksanakan di Batu Kurau, Perak sepanjang tahun lalu.

5.10.09

Program SLDN Percuma plus Elaun RM300 Sebulan

Salam,

Kementerian Sumber Manusia menyediakan program Perantisan Sistem Latihan Dual Nasional

Position : Penyelidik Islam

Minimum kelayakan SPM

Siswazah Menganggur adalah digalakkan

Elaun RM300 sebulan disediakan oleh pihak kementerian

Yuran pengajian adalah PERCUMA

Duration program selama 3 bulan

Program akan bermula pada 9 OKTOBER 2009 - pendaftaran dibuka sekarang

Konsep latihan ialah teori di pusat latihan (Akademi Aidit sdn bhd) dan praktikal di syarikat yang terpilih

Untuk mahlumat lanjut:

Sila Hubungi encik Wan Mohd Jefri di talian : 03-21614145 (waktu pejabat 8am - 445pm)

Atau emailkan biodata anda kepada jeffri@akademiaidit.com

Alamat: Akademi Aidit Sdn Bhd, no5.17, 5th floor, (north Block), The Ampwalk, 218, Jalan Ampang, 50450 Kuala Lumpur


Jadi, sapa ada sedara mara, adik etc... boleh mengisi latihan ini untuk tambah nilai pada pekerjaan, program ini diiktiraf oleh kerajaan dan kementerian sumber manusia

Wassalam

Imam Mahdi Syiah Adalah Dajjal

Imam Mahdi Syiah Adalah Dajjal 

Oleh Mac Jay.NET

Tajuk ini menjadi sensitif kepada penganut Syiah Melayu serta kalangan mereka yang pro-Iran dan Syiah yang masih meyakini firqah Syiah masih sebahagian daripada agama Islam. Artikel ini juga akan mendedahkan  peranan Iran yang berfahaman Syiah, dalam kejatuhan Afghanistan dan Iraq. Artikel ini mendapat sambutan yang agak baik bagi mereka yang memahami betapa hujah-hujah ini diambil dari riwayat-riwayat dari kitab Syiah sendiri.

Sementara ada kalangan pembaca yang sudah terjerat dengan permainan retorik ‘permusuhan palsu antara Iran-Amerika’ serta ‘keperwiraan’ Iran dalam menentang musuh nombor satu umat Islam ketika ini – Zionist Amerika dan negara Yahudi di Jerusalem membantah kajian ini dengan pelbagai hujah rapuh yang menunjukkan mereka tidak pernah mengenal agama Syiah sebenarnya. Bagaimana mungkin mereka mampu membangkang tulisan ini sedangkan mereka tidak pernah menyentuh dan membaca sebuah pun kitab Syiah lebih-lebih lagi kitab paling utama di sisi agama Syiah – al-Kafi, karangan al-Kulaini - yang dianggap lebih sahih berbanding daripada Sahih al-Bukhari diketahui umum sangat ketat dalam memilih sanad-sanad dan riwayat dalam karyanya.
 

PENDAHULUAN
 

Sejak zaman Rasulullah SAW hinggalah akhir zaman ini, 'Dajjal' masih lagi menjadi sebutan. Siapakah Dajjal? Kita tidak akan mengetahui siapakah sebenarnya Dajjal, dek kerana kecetekan ilmu yang kita punya kelemahan kelemahan iman kita. Namun masih terdapat satu golongan yang mampu mengenali Dajjal iaitu "Ahli Tasawuf atau Ahli Sufi".

Siapakah Ahli Tasawuf / Sufi?


Ahli tasawuf
merupakan muslim yang menjadi kekasih Allah, sentiasa mendapat keberkatan Allah, dan juga sentiasa dimakbulkan doanya oleh Allah. Ahli tasawuf adalah orang yang dicintai Allah, kecintaan Allah terhadap golongan ini sehingga Allah berkenan menganugerahkan mereka pancaindera yang keenam iaitu membaca hati dan melihat perkara yang dihijab Allah.

Contoh terdekat yang boleh diambil kira ialah Wali Songo yang terdapat di Indonesia suatu ketika dahulu. Pada zaman sekarang, terdapat juga golongan yang mengamalkan tasawuf dan kebanyakannya berada di Kelantan (Malaysia) dan Selatan Thai (Thailand). Terdapat juga seorang mudir yang dipercayai mencapai taraf wali iaitu Mudir bagi sebuah Pondok pengajian di Pengkalan Hulu, Perak. Beliau dikenali sebagai Pak Teh dan telah meninggal pada 30/09/2010. (moga rohnya dicucuri rahmat) 
Berbalik pada topik asal, Maulana Asri Yusof yang merupakan seorang sarjana hadith Malaysia dalam kajiannya mengatakan bahawa pengasas Revolusi Iran iaitu Ayatollah Khomeini itu sebenarnya adalah Dajjal, berdasarkan tanda-tanda dari beberapa buah hadith. Revolusi Iran yang telah digerakkan oleh Khomeini suatu ketika dulu telah mengukuhkan lagi mazhab Syiah di dunia kini.
Selepas tamatnya Revolusi di republik itu, satu perubahan yang amat besar telah berlaku. Apa yang dimaksudkan ialah berkenaan penyebaran mazhab Syiah dikalangan umat Islam diseluruh dunia khususnya di negara-negara Teluk. Yahudi sememangnya sentiasa cuba untuk menyesatkan umat islam dengan apa cara sekalipun. Disebabkan islam ini adalah agama disisi Allah SWT, jadi sukarlah bagi Yahudi untuk menyesatkan umat Nabi Muhammad SAW.
Sekali-kali tidak akan redha orang-orang Yahudi dan Nasrani sehinggalah kamu mengikut jalan-jalan hidup mereka." (Al Baqarah: 120)
Oleh itu, satu 'modus operandi' baru telah dicipta oleh Yahudi ini dalam usaha mereka untuk menyesatkan umat Islam. Apa yang dimaksudkan ialah, mereka (Yahudi) 'menyesatkan' umat Islam 'dari dalam'. Lihat  Syiah! Bagaimanakah sebuah negara bebas Palestin dan empayar Turki Uthmaniyah boleh jatuh ke tangan agen-agen Dajjal (British)?. [klik  di sini]
Gambaran Saidina Ali dalam Syiah

Jika dilihat pada pegangan-pegangan penganut Syiah, fahaman ini lebih sesuai dianggap sebagai 'satu agama baru'. Rasanya tidak perlu untuk saya jelaskan dengan panjang lebar tentang 'Syiah' pada artikel kali ini. Berikut telah saya sediakan beberapa pautan yang berkaitan :
Kedatangan Dajjal boleh jadi dengan samaran, kita mungkin nampak beliau seorang berjubah dan berserban tetapi boleh jadi itulah Dajjal, kita melihat seseorang itu bertudung labuh dan berpurdah tetapi apakah disebalik purdah tersebut?. Ini adalah Bukti Dajjal Sukar Dikenali 

Berikut telah saya sediakan beberapa pautan penting berkenaan Dajjal [kajian oleh MoonMedia Dajjal The King of the World Conspiracy] : 
Banyak hadis-hadis nabi yang menceritakan tentang kedatangan Dajjal di akhir zaman. Antaranya ialah :

1. Sabda Baginda SAW ;

"Ketahuilah ia (Dajjal) berada di laut Syam atau laut Yaman.. akan datang dari arah timur (lalu menunjukkan dengan tangan baginda).."- Hadis riwayat Muslim.
2. Daripada Abi Bakr al-Siddiq r.a, sabda Baginda SAW,
"Dajjal akan muncul ke bumi dari arah timur bernama KHURASAN."- Hadis riwayat al-Tirmizi.
3. Daripada Anas bin Malik r.a, sabda Baginda SAW, 
"Dajjal akan keluar dari kota Yahudi ISFAHAN (Khurasan, IRAN) bersama 70,000 penduduk ISFAHAN". [Fath al-Rabbani Tartib Musnad Ahmad. Ibn Hajar berkata : "Sahih"]. 
4. Rasulullah SAW bersabda :
“Dajjal akan diikuti oleh 70,000 yahudi dari kota Isfahan (Nan), mereka memakai Al-Tayalisah”. Hadis riwayat muslim.
Ibn Kathir berkata, Dajal pada mulanya akan muncul dari ISFAHAN dari sebuah kota Yahudi [al-Nihayah fi al-Fitan wa al-Malahim]. Tanpa kita sedari bandar Isfahan yang merupakan bandar Yahudi di Iran ini merupakan pusat kepada aktiviti nuclear bagi negara Iran hari ini dan juga merupakan pusat penyelidikan senjata berbahaya Iran itu yang menurut keyakinan Israel sendiri, Iran bakal berjaya menyiapkannya aktiviti nuklearnya tanpa masalah yang besar.

Ini membuktikan tentera Dajjal sedang dipersiapkan oleh orang-orang Parsi yang merupakan bakal pengikut Dajjal bagi menyambut kemunculan Dajjal nanti. Cubalah fahami pekerjaan Dajjal ini berdasarkan keterangan hadis-hadis Syiah yang saya lampirkan pada penghujung artikel ini. Selamat mengkaji dan mempelajari pekerjaan Bani Israel bersama saudara-saudara mereka dari keturunan Bani Ishak bin Ibrahim a.s, orang-orang Parsi Syiah di Iran.

Loji nuklear Iran yang terletak di kota Yahudi Isfahan

Ini membuktikan tentera Dajjal sedang dipersiapkan oleh orang-orang Parsi yang merupakan bakal pengikut Dajjal bagi menyambut kemunculan Dajjal nanti. Cubalah fahami pekerjaan Dajjal ini berdasarkan keterangan hadis-hadis Syiah yang saya lampirkan pada penghujung artikel ini. Selamat mengkaji dan mempelajari pekerjaan Bani Israel bersama saudara-saudara mereka dari keturunan Bani Ishak bin Ibrahim a.s, orang-orang Parsi Syiah di Iran.

MAHDI SYIAH IALAH MESSIAH DAJJAL


Syiah sedang menunggu kemunculan al-Qaim atau Imam ke-12 atau Imam Mahdi yang telah dua kali bersembunyi dalam lubang Sardab di Sammara’. Bukti-bukti berikut telah mebuktikan bahawa orang yang akan mengisi jawatan Imam ke-12 tidak lain melainkan Dajjal, berdasarkan keterangan agama Syiah sendiri (hadis-hadis dan karya-karya Syiah yang dikaitkan sebagai kata-kata para imam a.s mereka). Ahli Sunnah harus sentiasa berwaspada dan berhati-hati dan menyimpan dalam minda mereka bahawa Shiah adalah pengikut dan tentera Dajjal yang bakal muncul nanti.

Perlulah diingati Mahdi yang diyakini oleh Ahli Sunnah wa Jama’ah berdasarkan keterangan hadis-hadis yang sahih adalah seseorang yang berbeza dengan apa yang diyakini oleh Syiah baik dari segi aqidah, keturunan, amalan, ajaran dan pekerjaan serta peranan setelah memimpin umat islam ini nanti. Silalah mendapatkan mengenainya secara terperinci berdasarkan nas yang sahih.

CIRI-CIRI IMAM MAHDI SYIAH (DAJJAL) :
 

a.) Undang-Undang Yahudi (keluarga Daud)


Al-Qaim atau Imam Mahdi Syiah akan memerintah menurut undang-undang Nabi Daud dan keluarga Daud, menurut hadis Shiah dalam kitab al-Kafi karangan Abu Ja’far al-Kulaini, yang menurut Syiah merupakan kitab paling sahih daripada empat sumber dasar agama Syiah yang tidak boleh dipertikaikan oleh sesiapa pun.


Semua yang mengikuti hadis Syiah akan menemui riwayat al-Kulaini dalam al-Kafi (Jil.1, m.s.387-398) :


Ali ibn Ibrahim meriwayatkan dari - bapanya - dari ibn Abi Umair - dari Mansur - dari Fadhl al-Aour - dari Abi Ubaidah melaporkan : “Apabila al-Qaim dari keluarga nabi muncul, dia akan memerintah menurut undang-undang Daud dan Sulaiman.”


Muhammad ibn Yahya meriwayatkan dari Ahmad ibn Muhammad dari Muhammad ibn Sinan dari Abaan yang melaporkan : “Aku telah mendengar Abu Abdullah [a.s] berkata : ‘Dunia tidak lenyap (terjadinya kiamat) kecuali seseorang dari kami akan muncul dan akan memerintah menurut undang-undang keluarga Daud’


Ahmad dari Ahmad ibn Muhammad dari Ibn Mahbub dari Hisham ibn Salim dari Ammar as Sabati melaporkan : “Aku bertanya kepada Abu Abdullah [a.s] : ‘Di atas undang-undang apa kamu akan memerintah jika kamu menjadi pemerintah.’ Dia menjawab : ‘Menurut undang-undang Tuhan dan undang-undang Daud. Dan jika kami berselisih dalam satu keadaan yang mana kami tidak dapat menyelesaikannya, Jibril (Ruh al-Qudus) akan mendedahkannya kepada kami.’


Muhammad ibn Ahmad dari Muhammad ibn Khalid dari Nazr ibn Suwaid dari Yahya al Halabi dari Imran ibn A’yun dari Jaeed al-Hamdani dari Ali ibn al-Hussein [a.s] berkata : “Aku bertanya kepada beliau dengan undang-undang mana kamu akan menghukum ?” Beliau berkata : “Dengan undang-undang Daud, dan jika disana terdapat satu perkara yang tidak dapat diselesaikan, Jibril (Ruh al Quds) akan mendedahkannya kepada kami.”


Ahmad ibn Mahran [r.a] dari Muhammad ibn Ali dari Ibn Mahbub dari Hisham bin Salim dari Ammar as Sabati melaporkan : “Aku bertanya kepada Imam Abu Abdullah [a.s]: ‘Dengan undang-undang mana kamu akan memerintah ?’ Dia menjawab : ‘Dengan undang-undang Tuhan, dan undang-undang Daud.’


b.) Bahasa Hebrew


Lebih jauh lagi, Imam ke-12, Imam Mahdi Syiah akan bercakap dalam bahasa Hebrew (Yahudi) :


Ahmad ibn Muhammad ibn Saeed al Uqdah berkata : Ali ibn al-Hasan at-Taymali melaporkana kepada kami : al-Hasan dan Muhammad bin Ali ibn Yusuf berkata, dari Sa’daan ibn Muslim, Dari rijal (perawi-perawi yang ramai), dari al-Mufadhal ibn Umar berkata : Abu Abdullah [a.s] berkata : “Apabila Mahdi berdoa, dia akan berdoa kepada Tuhan dalam bahasa Hebrew.” [Al-Ghaybah an Nu’mani, p.326]


c) Yahudi akan mengikuti Imam Mahdi Syiah.


Menurut Shiah, Yahudi juga akan menjadi pengikut Imam Mahdi :


Sheikh al-Mufid telah melaporkan dalam kitabnya, Al-Irshaad dari al- Mufadhal ibn Umar bahawa Imam Abu Abdullah [a.s] telah berkata : “Di sana akan muncul bersama Imam Mahdi .. manusia dari bangsa nabi Musa (Israel).” [Al-Irshaad al-Mufid , m.s 402]


Menurut hadis dari kitab Al-Kafi karangan al-Kulaini, ketika ghaib Imam Mahdi belajar dari satu kitab yang bernama al-Jafr (salah satu kitab suci Syiah yang didakwa ditulis oleh Imam Ali a.s), yang mengandungi ajaran dari agama Israel :


Imam (a.s.) akan kekal bersembunyi untuk satu tempoh dan kemudian berkata, “Ditangan kami ada al-Jafr. Apakah mereka mengetahui apa itu al-Jafr?” Aku kemudian bertanya, “Apakah kandungan al-Jafr itu ?” The Imams (a.s.) menjawab, “Ia mengandungi ilmu para nabi dan pelaksana harapan-harapan mereka dan ilmu cerdik pandai orang-orang Israel terdahulu.” [al-Kafi, Hadith 635, Ch. 40, h 1]


MESSIAH YAHUDI dan MAHDI SYIAH


Cuba kita renungkan persamaan antara Mahdi Syiah dan Dajjal Messiah Yahudi yang diceritakan oleh agamawan Yahudi :


Penulis Yahudi terkenal Raphael Pata’ telah menterjemah kitab Mishne Torah yang telah dihimpunkan oleh pendita Yahudi lampau bernama Maimonides. Tajuk terjemahannya, The Messiah Texts pada muka surat 322-327, Maimonides menulis ;


"King Messiah will arise in the future and will restore the kingship of David to its ancient condition, to its rule as it was at first. And he will rebuild the Temple and gather the exiled of Israel. And in his days all the laws will return as they were in the past. They will offer up sacrifices, and will observe the Sabbatical years and the jubilee years with regard to all the commandments stated in the Torah. And he who does not believe in him, or he who does not await his coming, denies not only the [other] prophets, but also the Torah and Moses our Master. For, behold, the Torah testifies about him [the Messiah], as it is written, The Lord will return your captivity and have compassion upon thee, and will return and gather thee from all the peoples whiter the Lord thy God hath scattered thee. If any of thine that are dispersed be in the uttermost parts of heaven, from thence will the Lord thy God will bring thee into the land which thy fathers possessed, and thou shalt possess it (Deut. 30:3-5)


Selanjutnya, Yahudi mempercayai Messiah atau al-Masih itu seorang raja, penakluk yang menang dari keturunan Nabi Dawud yang mereka namakan anak Allah. Mereka mempercayai juga bahawa al-Masih itu akan datang semula untuk mengembalikan kebesaran Israel dan menyatupadukan perbalahan kaum Yahudi di Palestin serta menjadikan hukum-hukum Taurat (kitab Nabi Musa) berjalan berkuat-kuasanya.


Mereka berharap al-Masih mereka muncul sejak zaman Nabi Musa a.s lagi. Nama al-Masih – Messiah sering diseru-seru oleh kaum Yahudi setiap kali mereka ditimpa bencana dan setiap masa mereka menderita dari bencana-bencana tersebut.


Tetapi juga kadang-kadang al-Masih ini juga dinamakan kepada sesiapa yang bertindak terhadap musuh-musuh mereka (Yahudi) walaupun bukan dari keturunan Daud seperti gelaran diberikan kepada Cyrus. Oleh kerana al-Masih itu masih belum muncul mereka menamakan beberapa ciri-ciri al-Masih sebenar iaitu seorang pembaik (muslih) sosial, adil dan bersopan santun. [lihat Arthur Hertzberg, Judaism, m.s : 215 – 218]


Abbas Mahmud Aqqad berkata, kebanyakan pengkaji mempercayai bahawa idea penyelamat yang jujur itu adalah dipinjam dari kepercayaan Zoroaster, agama asal yang dianuti oleh orang-orang Parsi. [Lihat Dr. Ahmad Syalabi, Agama Yahudi, Pustaka Nasional : Singapore, thn : 1977, m.s : m.s 185. Abbas Mahmud Aqqad, Allah, m.s 117.]


Guignebert berkata : Sesungguhnya kecenderungan Parsi kepada melukiskan kemenangan berterusan golongan baik ke atas golongan jahat selepas melalui sebuah pertarungan yang panjang . Apa yang dinamakan baik oleh orang Parsi, dinamakan pula oleh orang-orang Yahudi sebagai al-Masih [Lihat Guignebert , The Jewish World in The Time of Jesus, m.s 141].


Idea wujudnya seorang raja yang idealis yang memerintah seluruh alam ini adalah asalnya dari idea yang tersebar dari kaum Semitik (Yahudi) dan ia dikuti pula dengan wujudnya suatu alam yang idealis yang sama, iaitu apa yang dikatakan oleh kaum Yahudi dan Kristian sesudah itu, kerajaan Tuhan.


Setengah pengkaji pula berpendapat kecenderungan kepada idea yang mengatakan al-Mahdi Muntazar yang dipegang oleh Syiah adalah dipinjam daripada idea yang ditunggu-tunggu di kalangan kaum Yahudi. [Lihat Max Margolis dan Alexander Marx : A History of Hebrew People, m.s : 258]


TINDAK-TANDUK  IMAM  MAHDI SYIAH (DAJJAL) SETELAH KEMUNCULANNYA


Lihat pula apakah sifat-sifat Mahdi Syiah – Dajjal ini dan apakah yang bakal dilakukannya setelah muncul lagi berdasarkan keterangan hadis-hadis agama Syiah :
 

a.) Rasulullah S.A.W orang pertama berbaiah dengan Imam Mahdi ? Aqidah sesat Syiah


Orang pertama yang akan membai’ah Imam Mehdi Syiah ialah Rasulullah s.a.w ketika raj’ah. Rasulullah SAW akan menjadi muridnya. [Haqq al-Yaqin jil.2, m.s : 347 dan Bashairu al-Darajat, m.s : 213]
 

b.) Muncul Imam Mahdi, Hipokrit (Taqiyyah) Bagi Agama Syiah Akan Terbatal


Taqiyyah adalah sesuatu yang wajib diamalkan oleh seseorang yang berfahaman Syiah. Seterusnya akan terkeluar daripada Syiah jika tidak mengamalkannya. Diriwayatkan daripada Imam kelapan Ali bin Musa bahawa beliau berkata, “Tiada agama bagi orang yang tidak wara' dan tiada iman bagi orang yang tidak bertaqiyyah. “Maka beliau ditanya, “Wahai cucunda Rasulullah, sampai bilakah (perlu bertaqiyyah)? Beliau menjawab, "Sampai hari tertentu, iaitu hari munculnya Imam Mahdi. Sesiapa yang tidak mengamalkan taqiyyah sebelum keluarnya Imam Mahdi, bukanlah dia daripada kalangan kami ". (Kasyf al-Ghummah Al-Ardabili, hal 341).
 

c.) Imam Mahdi Kejam dan Ganas


Sifat Imam Mahdi yang ditunggu oleh Syiah begitu ganas dan kejam sehingga kerjanya tidak lain selain daripada membunuh dan menyembelih manusia, terutama bangsa Arab dan kalangan Ahli Sunnah.


Mereka menyatakan, Apabila muncul Imam Mahdi nanti orang orang Syiah akan menghadapkan setiap Nasibi di hadapan Imam Mahdi. Jika Nasibi itu mengakui Islam iaitu wilayah maka dia akan dibebaskan, jika tidak akan dipenggal lehernya atau dia bersedia membayar jizyah sebagai ahli zimmi. (al-Majlisi, Bihar al-Anwar, J.52, hal 373, tafsir Furat ibn Ibrahim, hal. 100).


Al-Majlisi meriwayatkan, “tidak akan ada yang tinggal antara kami dengan orang Arab melainkan pembantaian” [Mula Baqir al-Majlisi, Bihar al-Anwar, jil. 52 m.s 349].


Dalam riwayat yang lain al-Majlisi meriwayatkan, “al-Muntazar akan berjalan di kalangan orang Arab dan akan membunuh mereka”. [Mula Baqir al-Majlisi, Bihar al-Anwar, jil.52, m.s 318]


Dia juga meriwayatkan, “Hati-hatilah orang Arab kerana mereka memiliki berita yang buruk, maka sesungguhnya tidak akan keluar seorang pun dikalangan mereka bersama al-Qa’im”. [al-Majlisi, Bihar al-Anwar, jil.52, m.s : 333].


Kejam terhadap manusia dengan membunuh 9/10 daripada umat islam. Ketika raj’ah, orang-orang ahli sunnah yang tidak menerima ajarannya (Syiah Imamiyyah) akan dipenggal lehernya. [al-Kulaini, al-Raudah min al-Kafi, jil.8, m.s 160]


Majlisi meriwayatkan, dari Abu Abdillah a.s, “kalaulah manusia mengetahui apa yang bakal dilakukan oleh al-Qaim semasa dia muncul, maka kebanyakan mereka lebih suka untuk tidak melihatnya kerana pembunuhan yang dilakukannya terhadap manusia .. sehingga kebanyakan manusia mengatakan, “Ini bukan dari keluarga Muhammad, kalaulah dia dari keluarga Muhammad pasti dia akan memiliki kasih sayang” . [Bihar al-Anwar, jil. 52, m.s 353].


Sayid Sadr menyatakan, “Sesungguhnya pembunuhan yang terjadi pada manusia kebanyakkan dikhususkan kepada kaum muslimin. Kemudian dia (al-Qaim) menghadiahkan kepada saya satu salinan dari kitabnya”[Sayyid Husein al-Musawi, lillah thumma li Tarikh, terj. Mengapa saya keluar dari Syiah, m.s : 137]


d.) Imam Mahdi akan merobohkan Ka’bah.


Al-Majlisi menjelaskan, perkara yang pertama dilakukan oleh al-Qaim setelah muncul ialah mengusir dua orang iaitu Abu Bakr dan Umar yang masih basah dan segar, melemparkannya dengan angin dan merobohkan masjid-masjid. [ Bihar al-Anwar, jil.52, 387 ].


Imam Mahdi yang dinantikan kemunculannya yang mengikut kepercayaan Ahli Sunnah akan memenuhi bumi dengan keadilan setelah ia dipenuhi dengan kezaliman dianggap oleh Syiah sebagai orang yang akan merobohkan Kaabah dan akan memotong tangan dan kaki penjaga Tanah Haram.


Syeikh Mufid menyebut bahawa, "Apabila lmam Mahdi muncul ia akan merobohkan masjid al-Haram dan memotong tangan Bani Syaibah kemudian menggantungkannya di Kaabah serta dituliskan kepadanya, mereka inilah pencuri pencuri Kaabah.” (al-Mufid, Al-Irsyad. hal. 411, At-Tusi, Kitab al Ghaibah, hal.282).


Al-Majlisi meriwayatkan, “Sesungguhnya al-Qaim akan merobohkan Masjidil Haram dan Masjid Nabawi sehingga rata tanahnya”. [ al-Majlisi, Bihar al-Anwar, jil. 52, m.s : 338 ] juga al-Tusi, al-Ghaibah, m.s 282 ]
 

e.) Membongkar semula kubur para sahabat nabi.


Akan membongkar kubur Abu Bakr al-Siddiq dan Umar al-Khattab r.a untuk disalib dan disebat dikhalayak ramai. Mereka kedua akan dihidupkan kembali untuk menerima hukuman. [Lihat, Ni’matullah al-Jazairi, Al-Anwar al-Nu’maniyyah, jil.2, m.s : 85 dan Majlisi, Haqq al-Yaqin, j.2, m.s : 242].


Sementara di zaman kemunculan Mahdi, ketika raj’ah Imam Mahdi akan menghidupkan Aisyah dan akan melaksanakan hukum hudud ke atasnya kerana Aisyah dikatakan telah berzina semasa hidup Rasulullah s.a.w. [Anwar al-Nu’maniyyah, jil.1, m.s : 161, Tafsir al-Shafi, jil.2, m.s 108, Haq al-Yaqin, jil.2, m.s 256, Hayat al-Qulub, jil.2, m.s 611]


al-Majlisi menjelaskan, perkara yang pertama dilakukan oleh al-Qaim setelah muncul ialah mengusir dua orang iaitu Abu Bakr dan Umar yang masih basah dan segar, melemparkannya dengan angin dan merobohkan masjid-masjid. [Bihar al-Anwar, jil.52, 387].

 f.) Mahdi Syi’ah berhukum dengan hukum Dawud dan Sulaiman (Kitab Zabur) dengan kejam.

Al-Majlisi meriwayatkan bahawa, “al-Qaim akan membawa ajaran baru, kitab yang baru dan hukum yang baru”. [al-Majlisi, Buhar al-Anwar, jil.52, m.s : 354].


Al-Kulaini dalam Usul al-Kafi, kitab yang paling sahih bagi Syiah yang mengatasi kesahihan Sahih al-Bukhari bagi ahli Sunnah. Dia meriwayatkan dari Imam Abu Abdillah a.s berkata : “Jika al-Qaim dari keluarga Muhammad muncul, dia akan memerintah dengan hukum Daud dan Sulaiman (ajaran Taurat), dia tidak akan menanyakan bukti-bukti”. [Usul al-Kafi, jil.1, m.s : 397]
 

SYIAH
- TENTERA DAJJAL

Mengikut pandangan beberapa ulama, Al-Tayalisah ialah sejenis pakaian atau jubah kebesaran ulama Yahudi. Jubah ini susah ditemui kini kerana dipakai oleh kelompok ahli agama sahaja. Al-Tayalisah ini mungkin turut dipakai oleh ulamak Iran yang berfahaman Syiah. Untuk menegakkan kebenaran sabda Rasulullah SAW itu, marilah kita ikuti perkembangan terbaru perang konspirasi Dajjal yang masih berterusan hingga kini.
Pada 28.12.2008, iaitu selepas 1 hari tentera Zionis menyerang Palestin, Ulama Syiah, Ayatollah Ali Khomenei mengeluarkan fatwa bahawa sesiapa yang turut serta dalam perang di Palestin menentang Israel dan terkonban, akan dikira mati syahid. Oleh itu telah dilaporkan 70,000 warga Iran, yang majoritinya belia telah mendaftarkan diri secara sukarela untuk berjuang bersama hamas dibumi Palestin hanya dalam masa seminggu.
Walau bagaimanapun, seminggu selepas itu Ayatollah Ali Khomenei mengeluarkan kenyataan yang cukup berbeza dari sebelumnya iaitu penghantaran briged sukarela pejuang jihad ditangguhkan dan tidak perlu buat masa ini kerana kononnya terdapat tanda-tanda Israel/Zionis sedang memasang perangkap untuk mengheret Iran dalam kancah perang terbaru.

Apapun pendapat ulamak Syiah itu, kebenaran kata-kata Rasulullah sejak 1430 tahun lalu telah terbukti dengan penzahiran 70 ribu warga Iran untuk berjuang itu! Apakah matlamat dan strategi Zionis/Israel itu hanya Allah SWT saja yang tahu.


Mungkinkah mereka sekarang sedang menunggu kehadiran sebenar Dajjal (Mahdi Syiah) untuk diikuti, bukan untuk melawan Zionis/Israel tetapi sebaliknya untuk menyerang dan menghapuskan orang Islam yang beraliran Ahli-Sunnah wal jamaah dan seluruh keturunan dan cucu cicit Nabi. Jika diamati realiti yang berlaku kini, mereka (Syiah) amat membenci golongan Ahli Sunnah, padahal golongan tersebut tidaklah begitu membenci dan berdendam dengan mereka.


Perbezaan Sunni dan Syiah umpama langit dan bumi, malah mengikut seorang ulamak Syiah bernama Sayyid Nikmatullah al-Jazairi dalam kitabnya, berkata :

"Sesungguhnya kami tidak akan pernah sepakat dengan AHLI SUNNAH tentang ALLAH, NABI dan IMAM kerana mereka mengatakan: Tuhan kami adalah yang Nabinya Muhammad dan khalifah setelahnya Abu Bakar, dan kami AL-RAFIDHAH tidak beriman pada Tuhan itu dan Nabi-Nya, kerana Tuhan yang Nabi-Nya Muhammad dan khalifah setelahnya adalah Abu Bakar bukanlah TUHAN kami." [Rujukan : Anwar al-Nu’maniyyah, jil.2, m.s: 278, Bab Nur fi Haqiqah al-Anwar]
Oleh itu, pembunuhan Saddam yang berfahaman Sunni juga mungkin dirancang oleh Yahudi-Zionis bersama Dajjal. Ini adalah kerana, Saddam adalah di antara pemimpin Islam yang tegas di dunia, yang walaupun dianggap zalim, namun Saddam amat tegas memerangi Zionis di Palestin. Dajjal yang muncul di Iran inilah juga yang membantu Yahudi-Zionis mengalahkan Taliban di Afghanistan dan rejim Saddam di Iraq.

Disini saya petik kata-kata beberapa pemimpin utama Iran untuk renungan bersama.

Kata Ali Hashemi Rafsanjani, semasa khutbah Jumaat di Universiti Tehran pada 8.2.2002 :
"Tentera Iran telah memerangi TALIBAN, dan bekerjasama menjatuhkannya, jika tidak kerana bantuan tentera Iran dalam peperangan TALIBAN, Amerika telah tenggelam di bumi AFGHANISTAN".

Katanya lagi "...
seharusnya Amerika mengetahui, jika tidak kerana tentera Iran, Amerika tidak mampu menjatuhkan TALIBAN!"
Sementara pemimpin lain Iran iaitu Muhammad Ali Abtahi, bekas Naib Presiden Iran kepada Presiden Mohamad Khatami ,pada Ucapan perasmian penutup seminar Teluk : Cabaran Dan Masa Depan di UAE pada 15.1.2004 berkata : 
“Jika tidak kerana orang-orang Iran, KABUL dan BAGHDAD tidak akan jatuh (ke tangan Amerika) dengan mudah! 
Sekarang ini pelan jangka panjang yang dirancang oleh Zionis sedang berjalan lancar. Segala tipu helah dan gerak catur perang semuanya mengikut arahan Dajjal yang mengambil kira nasihat Iblis, iaitu makhluk yang derhaka kepada Allah sejak zaman Nabi Adam hingga kiamat yang panjang umurnya, bijak IQ dan EQnya.

Hanya mereka yang kuat iman dan takwa serta kental semangat perjuangannya mampu mengalahkan mereka. Oleh itu berhati hatilah dengan Iran dan berwaspadalah dengan aliran Syiah yang amat bercanggah dengan fahaman Ahli Sunnah wal jamaah.


Siapakah Messiah Yahudi atau Dajjal menurut kitab-kitab Syiah? Apakah bezanya Imam Mahdi mengikut aliran Sunnah wal jamaah dengan Messiah Yahudi (imam ke-12) golongan Syiah? Di sini, saya memetik satu kesimpulan menarik yang dibuat oleh penulis ini dari bahagian akhir tulisannya iaitu :

Cuba anda renungkan ketika blok Syiah sudah lebih 70% menguasai dunia Arab di rantau Timur Tengah, apa perlu Iran dan Syria bekerjasama dengan Amerika di Iraq di atas alasan keselamatan dan keamanan Iraq? Bagi berhadapan dengan pejuang Sunnah. Kerjasama itu sebenarnya melanjutkan hubungan mereka disebalik tabir sebelum ini. Penulis tidak hairan kerana bagi yang pro-Syiah tidak hairan mereka telah menyesatkan penganut Sunnah di Iraq hari ini dengan pelbagai tuduhan nista. Cuba kita renungkan dengan penguasaan Syiah di rantau Timur Tengah apa perlu Hizbullah dan Syiria kini berdamai dengan Israel dan Hizbullah menyerahkan mayat dua askar Israel kepada Israel baru-baru ini. Hizbullah yang menang kenapa berdamai pula?
Hakikat yang jelas Hizbullah kini minat menumbangkan Lubnan berbanding Palestin. Saya yang sentiasa mengikuti perkembangan sejarah dunia Timur Tengah tidak pernah meminggirkan faktor asas dalam mengkaji tindakan-tindakan mereka... Hakikatnya Syiah lebih mementingkan empayar Parsi berbanding kemerdekaan Palestin dan pembebasan Iraq dan Afghanistan. Dan perlulah diketahui musuh utama mereka ialah Sunnah..

Apa beza Syiah dan Yahudi ? Tiada beza berdasarkan riwayat-riwayat mereka mengenai Mahdi dan Dajjal. Lihatlah persamaan antara keduanya.. Syiah ini berasal dari agama Yahudi malah pengasas Syiah ialah Yahudi Ibn Saba', malah dari segi keturunan kata al-Mas'udi sejarawan Syiah zaman awal bahawa orang-orang Parsi (Syiah Iran, Afghanistan, India) adalah berasal dari anak-anak Ishak bin Ibrahim a.s sementara orang-orang Yahudi ialah anak-anak Israel (Nabi Ya'qub a.s) bin Ishak bin Ibrahim a.s, cukuplah latar belakang sejarah Isfahan dan Hamdan juga Cyrus, Mordechai dan Esther bagi menggambarkan keakraban kaum Parsi dengan Yahudi dalam sejarah mereka yang lampau yang yang dibanggakan oleh pentadbiran Iran hari ini meskipun laungan palsu dan bohong isu Holocoust dan ingin melenyapkan negara Yahudi dari peta dunia.
 

BERLINDUNG DARI FITNAH DAJJAL
 

Kewajipan untuk berlindung dari fitnah Dajjal merupakan perkara yang amat penting buat kita. Kerana dalam sebegitu banyak hadith-hadith kita telah di diberi beberapa 'amaran' oleh Rasulullah SAW tentang bahayanya Dajjal. Sebab itu dalam sebuah hadith Rasulullah s.a.w bersabda :
"Bila seseorang selesai membaca tashahhud (akhir), hendaklah ia memohon perlindungan kepada Allah empat perkara, iaitu: ' Ya Allah, aku berlindung kepada Mu dari siksa neraka jahannam, dari siksa kubur, dari fitnah hidup dan mati, dan dari fitnah dajjal'. [Selanjutnya, hendaklah ia berdoa memohon kebaikan utk dirinya sesuai kepentingannya]". Hadith riwayat Muslim, Abu 'Awanah, Nasa'i dan Ibnu jarud dalam al-muntaqa [27].
Dalam riwayat Abu Daud dan Ahmad dengan sanad yang sahih, Nabi selalu membaca doa tersebut dalam tasyahhudnya.

Lihatlah betapa pentingnya untuk kita berlindung dari fitnah Dajjal tersebut, Nabi Muhammad SAW seorang manusia yang secara mutlaknya mendapat perlindungan dari Allah SWT sendiri, selalu memohon perlindungan daripada fitnah Dajjal, inikan pula kita, hanya manusia biasa.


Bahayanya fitnah Dajjal ialah, ia bukan sahaja mengelirukan orang awam yang rendah ilmu dan imannya, tetapi jika dilihat pada sejarah, berapa ramai ulama' terkeliru dengan Dajjal ini. Fitnah Dajjal amatlah dasyat, boleh jadi seseorang yang awalnya Islam, akan tersesat di akhir hayatnya yang kemungkinan akan murtad pada kemudian hari.


Ketika selesai membaca tasyahhud yakni sebelum salam, adalah digalakkan membaca doa ini :


KESIMPULAN

Akhirkata, sama-samalah kita mengkaji tentang bangsa Parsi pengikut Dajjal yang bakal menyambut kemunculan Dajjal nanti. Hanya orang-orang yang
buta mata hatinya menganggap kaum Parsi Syiah itu seagama dengan mereka tanpa mengkaji latarbelakang hubungan dan kerjasama mereka dengan Amerika Zionist dan Israel dalam kejatuhan Taliban Afghanistan dan Iraq. Syiah samada Iran, Syria atau Hizbullah adalah sekutu Israel disebalik konflik dan peperangan palsu antara mereka. Memadailah kita merenung riwayat Imam Muslim dimana Rasulullah telah bersabda, “Dajjal akan diikuti oleh 70,000 dari bandar Yahudi Isfahan mereka itu memakai jubah Parsi (Syiah) – Tayalisah”.

Sumber (artikel yang berdasarkan sumber al-Quran malah kitab-kitab Syiah sendiri) :
  1. www.al-ahkam.net
  2. http://jejakitinggalanrasul.blogspot.com
  3. http://zharifalimin.blogspot.com
  4. www.wirajiwa.bumicyber.com
  5. www.halaqah.net 
p/s : kesesatan Syiah amat jelas dengan dakwaan 'gila' mereka bahawa "Malaikat Jibril tersalah memberikan wahyu kepada Nabi Muhammad, sepatutnya kepada Ali" . Isfahan, Iran adalah sebuah kota yang majoriti warganya Yahudi. (jelas-terbukti)

KURSUS ASUHAN DI RUMAH SECARA PERCUMA!

kURSUS PERCUMA, JANGAN LEPASKAN PELUANG INI? Khas untuk 1.Graduan yang ingin menceburi bidang penjagaan di rumah 2. Suri Rumah sepenuh ...