26.2.10

ANCAMAN MEROKOK - MERENDAHKAN IQ PEROKOK

Tahap kecerdikan perokok rendah



NEW YORK: Perokok mempunyai tahap kecerdikan atau IQ lebih rendah daripada mereka yang tidak menghisap rokok, menurut kajian yang dilakukan di kalangan lebih 20,000 rekrut tentera Israel.

Dr Mark Weiser dan rakan sejawatnya dari Pusat Perubatan Sheba di Tel Hashomer mendapati lelaki muda yang menghisap sekotak rokok atau lebih mempunyai IQ 7.5 mata lebih rendah daripada bukan perokok.

“Golongan dewasa yang mempunyai tahap IQ yang rendah mungkin perlu disasarkan untuk menyertai program berhenti merokok,” kata penyelidik berkenaan dalam jurnal Addiction.

Menurut penyelidik itu, 28 peratus daripada responden menghisap sekurang-kurangnya satu rokok dalam sehari, tiga peratus berkata mereka adalah bekas perokok dan 68 peratus tidak pernah merokok.

Dalam kajian itu, perokok secara konsisten mempunyai tahap IQ yang lebih rendah daripada mereka yang tidak merokok dan keadaan itu kekal selepas mengambil kira status sosioekonomi responden.

Purata tahap IQ bukan perokok adalah 101, manakala perokok ialah 94.

Tahap IQ berkenaan jatuh apabila jumlah rokok yang dihisap responden meningkat, iaitu 98 bagi mereka yang menghisap kurang dari lima batang sehari dan 90 bagi mereka menghisap satu kotak sehari.

Tahap IQ 84 hingga 116 dianggap sebagai kecerdikan sederhana. - Reuters

25.2.10

PESAING FACEBOOK TELAH MUNCUL!

Dominasi Facebook dan Friendster di dalam dunia tanpa batasan ini telah mendapat reaksi dari gergasi enjin carian Google.

Sungguhpun Google telahpun memiliki laman web sosial versi mereka sendiri yang dikenali sebagai Orkut, namun sambutan terhadapnya agak hambar dan lebih mendapat sambutan pengguna di India dan Brazil.

Agar tidak ketinggalan dalam persaingan rangkaian sosial, pada 9 Februari lalu Google telah memperkenalkan Google Buzz, satu komponen rangkaian sosial yang diintegrasikan ke dalam aplikasi email web Gmail mereka. Pembangunan Buzz tertumpu kepada perkongsian foto, video dan juga pautan kepada pengguna Buzz yang lain.

Buzz membolehkan pengguna untuk memilih sama ada untuk berkongsi setiap kemas kini yang dilakukan secara global ataupun tertutup kepada sekumpulan teman-teman tertentu sahaja. Ia turut diintegrasikan dengan laman seperti Picasa, Flickr, YouTube, Blogger dan juga Twitter.

Buzz versi bergerak pula digandingkan dengan aplikasi popular Google Maps membolehkan pengguna melihat siapa yang berada berdekatan dengan mereka. Setiap pos kemas kini yang dibuat melalui Google Maps boleh dilihat oleh sesiapa sahaja yang menggunakan aplikasi tersebut.


MAMPUKAH Google Buzz mencuri perhatian penggemar aplikasi seumpamanya?


Selain dari teks, pengguna Buzz versi ini juga boleh memuat naik gambar ke dalam pos mereka.

Langkah Google memperkenalkan Buzz dilihat oleh penganalisa industri tidak lain tidak bukan sebagai satu langkah untuk memecahkan monopoli rangkaian sosial yang semakin mendapat tempat di hati masyarakat tidak kira peringkat umur.

KOMPUTER GENERASI BARU

Komputer riba Lenovo menjadikan pengalaman melihat gambar, mendengar muzik, bermain permainan komputer dan membaca e-Book lebih menarik.


SEORANG model, Sim Mei Fen memperagakan komputer baru jenama Lenovo di One World Hotel, Damansara baru-baru ini.


DENGAN pengalaman hampir dua dekad di dalam industri teknologi, komunikasi dan maklumat, adalah sesuatu yang mustahil jika keempat-empat produk komputer peribadi keluaran Lenovo untuk 2010 tidak menepati cita rasa pengguna yang menantikan kemunculan generasi baru komputer riba mahupun komputer yang serba canggih.

Bermula dengan IdeaPad S10-3t dan S10-3, generasi komputer riba (netbook) itu tampil penuh gaya dan kaya dengan ciri-ciri multimedia yang menggabungkan portabiliti selain merupakan peneraju teknologi dalam kalangan kategori komputer riba masa kini.

"Melalui respon Lenovo NaturalTouch ini segala-galanya hanya di hujung jari sahaja," kata Hui Hui.

Pengguna akan menikmati pengalaman menakjubkan apabila skrin dengan lebar 25.4 sentimeter (sm) inci tersebut boleh dipusing sehingga 180 darjah dan boleh dilipat sekali gus menjadikannya tablet sentuh yang lebih praktikal untuk digunakan di mana-mana sahaja.

"Dengan pelengkap ciri Prosesor Intel Atom N450 dan simpanan 250 gigabit HDD, IdeaPad S10-3t dan S10-3 menawarkan pengalaman audio yang hebat di samping pembesar suara stereo dan audio fon kepala Dolby.

"Kedua-dua ciri komputer riba ini juga disertakan dengan Maplife, iaitu perisian yang mampu mengesan kedudukan lokasi dan sistem perlindungan aktif yang mampu melindungi cakera padat sekiranya komputer riba terjatuh," jelas beliau.

Harga Lenovo IdeaPad S10-3 ialah RM1,399 manakala Lenovo IdeaPad S10-3t ialah RM1,899.

Lenovo G460 mengimbangi antara fungsi dan kemampuan pengguna. Ia dilengkapi dengan prosesor Intel Core baru dengan teknologi Intel Turbo Boost dan mempunyai memori sehingga 8GB DDR3 serta simpanan 500 gigabit HDD.


KOMPUTER riba S10-3t tampil penuh gaya dan kaya dengan ciri-ciri multimedia.

Antara ciri lain Lenovo G460 adalah ia disertakan dengan Lenovo Energy Management 5.0 yang memanjangkan jangka hayat bateri dan kurang bunyi bising melalui kawalan kipas yang dinamik.

"Model ini juga hadir dengan sistem OneKey Rescue iaitu sandaran dokumen satu sentuhan, alat memperbaiki dan pemulihan dan pengenalan wajah VeriFace, yang mempercepatkan proses login dan keluar," katanya mengenai produk yang berharga RM2,249 itu.

Selain itu, IdeaCentre B500 tidak kurang hebatnya kerana ia menyediakan tahap persembahan yang tinggi - semua dalam satu dan pengalaman hiburan paling hebat dengan ruang memori luas.


KOMPUTER riba IdeaCentre B500 menyediakan ruang memori yang luas.


"Model ini dilengkapi dengan Prosesor Intel Core 2 Quad, diskrit grafik berkuasa dan ruang memori sehingga 1 terabit HDD yang membolehkan ia menjadi pilihan pertama bagi mereka yang gilakan permainan komputer dan pengguna multimedia.

"Dengan kelebaran skrin sehingga 58 sm, berdefinisi tinggi dan pembesar suara JBL-brand yang berkualiti serta bersepadu, ia dapat memberi kepuasan maksimum," katanya.

Komputer peribadi itu turut disertakan dengan tuner televisyen yang membenarkan ia menerima transmisi TV dan CamSuite iaitu alat yang membolehkan pengguna berada di tengah-tengah fokus kamera web.

"IdeaCentre B500 dijual pada harga RM3,669," katanya.


21.2.10

Jauh Perjalanan Luas Pengalaman..Part 3

Selama kami menziarahi tanah rancangan setiap minggu dalam kawasan yang berbeza..di samping menjalankan latihan buat kepimpinan di sana... apa yang boleh saya rumuskan buat ketika dan saat ini ialah

1. Kehidupan di Tanah Rancangan F adalah situasi yang panas cuaca dan panas keadaan penduduknya.

2. Kehidupan mereka yang berkisar ttg kehidupan dalam tanah rancangan akan menyebabkan mereka byk bergantung kepada kekuatan emosi..... setiap isu dan maslah diselesaikan berdasarkan emosi yang mana akhirnya akan melahirkan tekanan dan stress serta permusuhan yang berpanjangan.

3. Campur tangan orang luar atas nama kepartian dan kepolitikan akan memburukkan situasi kepanasan emosi tersebut.

4. Kenapa politik berasaskan emosi lebih diutamakan lebih daripada asas fakta dan rasional berasaskan ingin membangunkan bangsa dan warga F tanpa mengira dari mana asalnya..fahaman politik...yang penting dia adalah warga F.

5. Warga F seharusnya bersyukur dengan pelbagai yang ada dari zaman kanak-kanak sehinggalah masuk Universiti.... namun begitu...jika terdapat kelemahan teknikal maka ia adalah lumrah kehidupan..yang penting diperbaiki dan terus diperbaiki akan menjadi satu standard yang hebat.

6. Setiap warga F perlu meletakkan azam yang kuat untuk tidak selamanya bergantung hidup dgn F. Setiap individu mesti berusaha sendiri agar mampu hidup berdikari tanpa meletakkan tongkat pada F. Namun begitu, setiap tawaran, tabung dan skim yang disediakan hendaklah dimanfaat sebaik mungkin kerana kesatuan adalah penting. Kerja secara teamwork juga penting.

7. Setiap warga F juga harus membebaskan dirinya daripada kongkongan dan pemikiran kepartian... kenapa kita perlu mengikuti telunjuk orang berkepentingan politik..... kenapa tidak diletakkan rasional bahawa membangunkan warga F secara kolektif adalah lebih utama.

8. Setiap warga F perlu sentiasa menimba ilmu baru dan terkini sejajar dgn matlamat supaya warga F menjadi contoh buat orang lain... dengan kekuatan ilmu, kekuatan iman, kekuatan emosi positif dan kekuatan rohani, maka warga F mampu bangun tanpa perlu bergantung kpd orang luar kepartian yang datang menaburkan janji itu dan ini yang belum terbukti mampu ditunaikan.... orang luar pandai berjanji tapi akibat kehidupan hanya warga F yang tentukan.

9. Generasi muda warga F perlu diberi peluang dan ruang oleh generasi lama agar mereka mampu menjadi aset dan penggerak bebas yang mampu membawa perubahan sosial, ekonomi dan kemasyarakatan yang lebih positif, efisien dan tersusun.

10. Generasi belia adalah generasi penyambung hayat kehidupan warga F, keperibadian unggul perlu diwujudkan secara amal jamai dan perlu diperbanyakkan generasi terbaik ini di tanah rancangan.

11. Warga F perlu sedari bahawa apa yang maju diluar sana...belum tentu dapat dimajukan di dalam sini.

SEBENARNya, kehidupan warga F adalah penuh cabaran, kesedihan, keseronokan, kemewahan..... siapa yang pandai intai peluang ..dialah yang dapat....

Apa yang penting ialah hasil yang barakah dan berkat hendaklah diUTAMAkan.....

17.2.10

Penyelidikan-Jauh Perjalanan Luas Permandangan Part 2

sambungan.....

Kami sentiasa mengambil peluang untuk bersembang dan bertukar-tukar pandangan dengan generasi belia kampung... apa yang kami perhatikan ialah generasi belia perlukan anjakan paradigma ...perlu lebih dilatih melihat diri sendiri daripada melihat orang lain, kalau tak mereka akan menyalahkan itu dan ini, situ dan sini, orang yang berada nun di sana..... mereka akan lupa tanggungjawab diri sendiri membina mementum perubahan...mereka akan nk orang lain mengubah mereka dan bukan mereka yang mengubah diri sendiri.

Kami memuji yang ramai belia yang cerdik dan pintar di tanah rancangan walaupun tidak berpendidikan tinggi (tidak berpeluang menyambung pelajaran kerana sistem pendidikan perlukan byk A's dalam peperiksaan).. namun begitu..kecerdikan yang terhalang atau terbantut apabila pemikiran dan pendedahan sekadar di tanah rancangan...mereka perlu terdedah kpd pengalaman dunia luar supaya mampu melihat peluang-peluang yang sebenarnya wujud di tanah rancangan.

Saya tidak salahkan mereka kerana suasananya begitu....

Para belia perlukan motivasi dan semangat yang kental serta perancangan perubahan yang bersifat holistik, tersusun rapi dan tiada unsur-unsur politik untuk memajukan mereka yang sebenarnya dahaga perubahan kebaikan untuk semua.

Belia-belia wanis perlu diberi tunjuk ajar yang benar agar gejala rempit, dadah, sex bebas di tanah rancangan dapat dikurang dan akhirnya dihapuskan....

Siapakah yang berperanan dalam membawa perubahan positif untuk para belia/beliawanis ini?


Valentine Day adalah Hari Membuat Maksiat Bagi Pasangan Kekasih! Kenapa ye?

52 orang Islam ditahan sempena Hari Valentine

Operasi mencegah maksiat yang dijalankan oleh Jawi sekitar hotel dan rumah tumpangan di Jalan Pudu, Kuala Lumpur, baru-baru ini.

KUALA LUMPUR 15 Feb. – “Jangan ambil gambar, nanti isteri tahu, saya datang sini kerana dia (teman wanita) mahu beri hadiah Hari Valentine.”

Begitulah reaksi seorang lelaki berusia 30-an ketika gambarnya bersama kekasihnya dirakam pihak media dalam satu operasi malam semalam.

Lelaki itu dicekup bersama pasangannya kerana berdua-duaan di tempat sunyi di Tasik Titiwangsa, dalam satu operasi cegah maksiat Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) yang bermula pukul 10 malam.

Operasi selama lima jam itu berjaya menahan 52 orang Islam kerana melakukan kesalahan mengikut Akta Kesalahan Jenayah Syariah (Wilayah Persekutuan) 1997.

Ketua Pegawai Penguatkuasa Agama Wilayah Persekutuan, Zainul Abidin Mat Nor berkata, operasi turut dijalankan di lapan buah hotel bajet di sekitar ibu negara.

Katanya, daripada jumlah itu, lapan individu ditahan mengikut Seksyen 27 kerana berkhalwat, manakala 44 lagi individu ditahan mengikut Seksyen 29 kerana berkelakuan tidak sopan di tempat awam.

“Kesemua yang ditahan sudah bekerja dan masih belajar, berusia antara 16 dan 30 tahun.

“Sementara itu, di Wilayah Persekutuan Labuan, empat individu ditahan kerana minum arak dan dua pasangan remaja dicekup kerana berkhalwat,” katanya di pejabat Jawi di sini semalam.

Operasi itu melibatkan 50 anggota penguatkuasa Jawi dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

Utusan Malaysia yang turut menyertai operasi terbabit mengesan pelbagai gelagat dan alasan diberi oleh pasangan-pasangan terbabit ketika ditahan pihak penguat kuasa.

Kebanyakan mereka memberi alasan dalam perancangan berkahwin, terpaksa menginap di hotel selepas penat bersiar-siar dan tidak sempat membeli tiket bas pulang ke kampung halaman.

Malah, ada juga gadis berusia 16 tahun yang ditahan bersama abang angkat serta seorang lagi lelaki lain di dalam sebuah bilik sama.

Gadis itu mendakwa lari dari rumah dan mendapatkan perlindungan daripada abang angkatnya kerana malu gambar bogelnya disebar oleh bekas teman lelakinya sebelum ini.

Turut ditahan ialah seorang wanita berusia 24 tahun yang hanya memakai coli dan seluar dalam di sebuah bilik hotel.

15.2.10

PENYELIDIKAN...Jauh Perjalanan Luas Pengalaman

Seminggu lepas, saya dan rakan-rakan membawa 19 orang researcher (penyelidik) menyelami hati peneroka di Pahang bermula kg Awh, S.Nrk, J19, J15 dan J01.

Kami ke sana menjalankan satu penyelidikan tentang kepuasan hati peneroka kepada konglemerat F. Penyelidikan ini berdasarkan permintaan F sendiri. Kira baguslah mendapat maklumat terus daripada badan bebas yang tiada kepentingan sama ada di pihak peneroka atau di pihak F sendiri.

Pelbagai pengalaman yang kami ceduk apabila melawat 5 kawasan ini, pengalaman cara manusia berfikir akan melahirkan tindakan yang berbeza, pengalaman manusia yang pernah hidup susah sekadar RM65 sebulan tahun 70-an sehingga jadi mewah dan jutawan.

Pengalaman memahami minda dan hati peneroka, pengalaman cuba memahami minda generasi yang kedua dan ketiga.

Ada yang cop kami sebagai sekumpulan berbaju merah, ada yang melihat kami sebagai group berbaju neutral dan ada pula lihat kami berbaju hijau walaupun kami sentiasa bersifat rasional, pragmatik dan tidak pernah condong ke mana-mana.

Ada yang curiga dgn kehadiran kami sehingga mengeluarkan perkataan yang berbau ugutan, ada yang menyokong kedatangan kami dan ada yang bersifat berkecuali.

Namun bagi kami, kedatangan kami amat baik, kami datang dgn soalan dan questinaire yang telah tercetak.... menanya peneroka, anak, menantu dan cucu ttg kepuasan mereka pada F secara keseluruhan bermula dari kepelbagaian penjuru...mencari kebenaran atas kebenaran...jika ada pendapat yang tak puas hati...kami akan masukkan dalam buku yang dibawa...jika puashatipun kami kan tulis.

Secara keseluruhan, saya lihat kehidupan peneroka dan keluarga sentiasa berubah ke arah yang lebih positif.... Di antara F dan Peneroka, saya melihatkan penerokalah yang harus menyesuaikan diri dgn perkembangan terkini yang sentiasa berubah..... peneroka mesti berani memegang diri untuk membawa keluarga dan diri kemercu kejayaan. Tak perlu lagi bertongkat kerana tongkat kayu yang diberi akan reput, jika tongkat besi akan berkarat, jika tongkat kata-kata...sampai bila ianya memberi semangat... melainkan jiwa peneroka menjadi kental, jiwa anak-anak generasi ke dua dan ketiga menjadi hebat utk mengubah diri.

Bersambung.....

6.2.10

ANDA BEKERJA UNTUK APA?


ANDA BEKERJA UNTUK APA?, itulah persoalan yang saya tanya kepada 2 pekerja baru kawan yang sedang menuju jualan RM 2 juta ..agensi takafulnya.

Pekerja yang pertama walaupun baru 2-3 bulan bekerja nampak ceria dan bersemangat sesuai dgn latihan di universitinya sebagai seorang tentera / palapes

Manakala seorang lagi nampak mcm sdang stress dan sedikit lembik walaupun sudah bergelar graduan 3 bulan yang lalu.

Sebagai seorang trainer, saya terus mencungkil permasalahan dan cetusan hati kedua-duanya...memandang mereka bekerja baru dan agensi kawan pula sedang berkembang dan begitu sibuk...tentulah pergerakan agensi kena laju dan dipenuhi suasana kesibukan dan stress.

Ketika bersembang dgn kedua-duanya disamping menunggu kawan menghabiskan meetingnya dgn staff.... saya bertanyakan beberapa soalan khas buat mereka yang baru grad dan baru menceburi dunia pekerjaaan..

Q1 : ANDA bekerja untuk APA?
Jawapan yang diberikan ialah bekerja untuk gaji....

Q2: Apa cita-cita anda berdua...1 tahun...2tahun...5 tahun dari sekarang?
Jawapan: nak beli kereta, kahwin, bina keluarga...

Q3: Boleh ke dgn kedua jawapan itu untuk anda bertahan di agensi ini?
Jawapan: seorang yg lemah (saya ambilnya "Cik S") berkata... hari..hari kena marah, kami masih baru... banyak kerja yang tak tahu... orang lama dah berhenti.... so kami kena buat sendiri ..byk benda kena buat.... tapi bila buat silap..boss akan marah....tak tentu pasal..... kalau ikutkan hati..rasa nak hantar surat aje.....

Lalu saya terus buat joke...nak berhentilah tu...Cik S terus senyum....

Yang lepasan palapes pula berkata, bolehlah tahan tapi boss juga perlu fahami tugas kami....saya panggilnya "cik M"

Q4: Apa kehebatan boss anda?
Masing-masing tak dapat beri jawapan yang tepat....


Q5: Apa kelebihan tempat ini yang boleh anda berdua ambil?
Memasing mcm konfuse apa pula kelebihan agensi ni nya pada pandangan mereka... mereka hanya merasai bahawa agensi ini hanyalah majikan yang memberikan gaji kepada mereka setiap hujung bulan dan boss akan marah kalau buat silap!.. itulah MINDA SEORANG PEKERJA!

Apabila kawan telah habis meeting dgn staffnya.. kami pun bertemu dan membincangkan hal-hal yang berkaitan..

Kawan saya mengadu yang staff Cik S adalah lepasan siswazah dalam bidang kewangan drpd universiti Awam yg agak terkemuka juga... tapi byk yang yg berkaitan dgn kewangan beliau tak tahu...malah kewangan basic jugak kelam kabut...la... patutlah Cik S asyik kena marah sebab kurang mampu mengintegrasikan ilmu teori di U dgn kerjanya sekarang....Untuk memperkasakan Cik S, beliau memanggil the best trainer dalam Takafulnya untuk mengajar Cik S selama seminggu (tot SECARA one o one)..dan membayar kos hampir 2k...namun begitu usahanya nampak mcm sia-sia sebab cik S masih belum mampu menghayati apa yang diajar.... sekarang dah 2-3 bulan beliau bersama agensi tapi mutu /performance kerjanya tak memuaskan....(dalam hati saya berkata..patutlah beliau begitu serius dgn Cik S dan memang patut kalau beliau betul-betul marahkan Cik S).

Kawan saya menambah...kalau ikutkan hatinya, beliau akan pecat Cik S kalau performancenya masih lemah dan lembab......

===========

Bila ditanyakan Cik M, beliau menambah...orgnya bagus, cepat dn pantas dalam menjalankan tugas... boleh berfikir secara matang, multi-thinking... boleh dididik dan diperkasakan lagi....
Bagi saya memang patut beliau puji Cik M sebab saya melihat orgnya memang ligat dan berdisiplin sejajar dgn latihan yang diterimanya dalam palapes.

==============

Buat graduan sekalian, dunia pekerjaan kini sudah komplek, majikan inginkan

1. Graduan yang boleh integrasi ilmu di U dgn situasi di tempat kerja.

2. Graduan yang tak perlu diajar sangat - maknanya boleh bekerja dgn kurang supervision.

3. Graduan yang punya multi-thinking dan multi-skilling/tasking.

4. Graduan yang boleh baca pemikiran majikan dan selari dgn apa yang difikirkan dan dibuat.

5. Graduan yg tak berkira dgn gaji. Mereka lebih utamakan pengalaman dan kepuasan.

6. Graduan yang memahami situasi kerja, kalau kerja di syarikat kecil tentulah syarikat tersebut kekurangan staff so kerja akan bertimbun, semua kerja kena buat dari hal ofis boy sampai hal executive....

Kalau tak graduan kena kerja di syarikat besar, multi company, atau di Pejabat Kerajaan...yang mana bahagian yang kurang sibuk....

Kalau sekadar nak kerja relax tapi gaji besar.....! tapi ada tak syarikat seperti itu sekarang?

KURSUS ASUHAN DI RUMAH SECARA PERCUMA!

kURSUS PERCUMA, JANGAN LEPASKAN PELUANG INI? Khas untuk 1.Graduan yang ingin menceburi bidang penjagaan di rumah 2. Suri Rumah sepenuh ...