30.3.12

Lari dari rumah singkat fikiran

KISAH orang hilang semakin hari semakin banyak dipaparkan di dada media. Pelbagai peringkat umur dan kriteria kehilangan dilaporkan. Terkini, kes-kes kehilangan remaja yang berumur dalam lingkungan 13 hingga 17 tahun pula dilaporkan semakin menjadi-jadi.

Sekiranya kes yang dilaporkan adalah berunsur jenayah membabitkan mangsa diculik mungkin ia boleh dianggap faktor di luar dugaan mangsa dan keluarga.

Tetapi bagaimana pula jika remaja yang hilang itu bukan sebab diculik atau perbuatan jenayah? Sebaliknya hanya mahu lari dari rumah. Lebih teruk lagi, lari dari rumah untuk mengikut teman lelaki. Walaupun ini juga dikategorikan sebagai orang hilang, bezanya mereka lari daripada ibu bapa dan keluarga akibat kedangkalan pemikiran.

Menurut kaunselor berdaftar, Hushim Salleh, kes orang hilang terdiri daripada dua kategori iaitu kes jenayah yang melibatkan penculikan oleh sindiket mahupun individu tertentu yang mahu menjadikan mangsa sebagai pelacur, peminta sedekah, pengambilan organ dan sebagainya serta kategori kedua ialah 'hilang' kerana kemahuan sendiri.

''Orang hilang kerana menjadi mangsa kepada keadaan berlainan dengan kes kedua yang hilang kerana melarikan diri dari rumah.

''Faktor yang kedua ini agak membimbangkan. Kes ini biasanya terjadi kepada para remaja yang berumur belasan tahun yang masih cetek pemikirannya, belum matang, ketika jiwanya sedang bergelora, tidak tenteram dan sedang mencari identiti mereka serta pengaruh cinta," katanya.

Hushim memberitahu, daripada kajian yang dijalankannya, setiap 10 daripada remaja yang bermasalah, lima daripada mereka sebenarnya berisiko untuk melarikan diri dari rumah.

Mereka juga katanya, cenderung terbabit dengan masalah sosial yang lebih besar di luar rumah sekiranya keadaan itu tidak dibendung segera.

Persoalan kenapa remaja melarikan diri dari rumah katanya berdasarkan atas faktor menarik dan menolak yang ada dalam persekitaran rumah itu sendiri.

''Ini semua berbalik kepada ibu bapa itu bagaimana mereka berperanan mendidik anak-anak menggunakan pendekatan komunikasi, kurangnya mendengar dan tiada sentuhan kasih sayang.

''Ibu bapa yang tidak mempunyai naluri dan ilmu keibubapaan pastinya menyebabkan anak-anak tidak mesra dengan mereka. Sepatutnya ibu bapa perlu jadi tempat rujuk anak-anak dan tidak terlalu sombong dan merasakan dirinya sahaja yang benar.

''Apabila tidak mesra, anak-anak akan lebih banyak berbual dan mencurahkan permasalahan dengan rakan-rakan sebaya atau orang luar. Ini mengakibatkan hubungan anak akan menjadi lebih dominan dengan rakan-rakan atau orang lain berbanding ibu bapa sendiri.

"Pada waktu itu anak gadis atau anak remaja ini mempunyai hubungan cinta pula, apa lagi bertambahlah, kerana mereka sendiri mempunyai tempat pergantungan sekarang, " jelasnya.

Katanya, kesilapan ibu bapa pada hari ini ialah keengganan untuk memeluk anak-anak apabila sudah besar.

Mereka berpendapat hubungan kemesraan itu tidak perlu lagi memandangkan anak-anak sudah remaja.

Persepsi itu adalah silap memandangkan saat seperti itulah golongan berkenaan memerlukan lebih perhatian daripada ibu bapa.

Perkara itu katanya, cukup jelas di mana ibu bapa sekarang semakin jauh dengan anak-anak apabila mereka semakin dewasa atau meningkat remaja dengan alasan sudah boleh berdikari.

Apabila ditanya mengapa isu bergaduh dengan ibu bapa menjadi alasan kepada remaja untuk keluar dari rumah, Hushim menjelaskan itu sebenarnya adalah alasan yang kecil.

Hasrat untuk melarikan diri sebenarnya dibina hasil daripada hubungan kekeluargaan yang rapuh.

''Anak-anak ini lari kononnya untuk mencari keadaan yang lebih selesa mengikut insan yang dicintai atau mereka yang memberikan lebih empati yang kononnya sanggup berbuat apa sahaja demi mereka.

''Malangnya mereka tidak sedar di sebalik empati dan simpati yang dicurahkan kononnya oleh insan yang bakal membantu ini akan menambahkan masalah sehingga menyebabkan mereka terjerat dengan masalah sosial yang lebih berat.

''Ini kerana sekiranya insan yang menasihat itu baik, mereka tidak akan menyuruh remaja ini melarikan diri dan membelakangkan ibu bapa selain ada niat lain di sebaliknya.

''Jika yang perempuan terdedah kepada maksiat melakukan seks sebelum nikah bagi remaja lelaki pula akan mudah jatuh ke tangan gay," katanya.

Bukan itu sahaja, Hushim turut memberitahu, faktor kebergantungan keterlaluan kepada laman sosial facebook dan twitter memberi cara dan jalan kepada remaja untuk melakukan masalah seperti ini.

''Di laman sosial, mereka akan luahkan masalah, katanya ibu asyik membebel, pastinya rakan-rakan di laman sosial akan turut memberi cadangan agar dia keluar dari rumah untuk melegakan tekanan.

''Remaja tadi akan menuruti cadangan berkenaan tambahan pula golongan ini tidak matang dan selalu bertindak terburu-buru tanpa memikirkan keburukan yang dihadapi kelak," katanya.

No comments:

Huraian Kisah Saidina Umar Memukul Anaknya / Sebat Anak. Benar atau Palsu?

Pastikan anda telah mengikuti Siri Tabarra 1 - 10 sebelum anda membaca dan memahami Tabarra 11.... Jika belum sila hubungi penghantar siri...