16.11.11

Kanak-Kanak Lebih Memahami Erti Kehidupan Berdasarkan Intuitif Hebatnya

Demi sahabat

KONGSI...Muhammad Zal Zikri (kanan) memberi sebahagian elaun khas kepada rakan baiknya, Danish, semalam.

KONGSI...Muhammad Zal Zikri (kanan) memberi sebahagian elaun khas kepada rakan baiknya, Danish, semalam.


KUANTAN: “Saya ikhlas memberi separuh daripada wang sumbangan yang saya terima ini kepada rakan karib saya, Danish Din Alawi, untuk membantunya membuat persiapan persekolahan tahun depan. Saya tahu keluarganya kurang berkemampuan,” kata Muhammad Zal Zikri Mohd Radzi, 10.

Muhammad Zal Zikri yang juga murid tahun empat Sekolah Kebangsaan (SK) Bukit Setongkol itu sudah mendapat keizinan ibunya, Norizan Razali, 48, sebelum menyerahkan sebahagian daripada wang RM100 yang diterima itu kepada rakan karibnya itu yang juga anak kepada seorang pencari besi buruk.

Menurut Muhammad Zal Zikri, kemiskinan hidup rakannya itu membuatnya terpanggil memberi separuh daripada wang bantuan awal persekolahan 2011 yang diterima tanpa memikirkan balasan daripada keluarga rakannya itu.

“Saya simpati dengan kesusahan hidupnya dan tidak berasa terbeban untuk terus membantunya selagi ibu mengizinkan saya berbuat demikian,” ujarnya yang kelihatan malu-malu ketika ditemui di sekolahnya di sini, semalam.

No comments:

Huraian Kisah Saidina Umar Memukul Anaknya / Sebat Anak. Benar atau Palsu?

Pastikan anda telah mengikuti Siri Tabarra 1 - 10 sebelum anda membaca dan memahami Tabarra 11.... Jika belum sila hubungi penghantar siri...