27.10.11

Apabila Cantik Menjadi Ukuran Terutama/Teratas?

Salam,

Cantik adalah anugerah Allah dan berada dalam dunia istilah. Ianya menjadi sesuatu yang abstrak dan sukar diukur.

Cantik apa?

1. Ada yang dikatakan cantik kerana bentuk badan yang slim atau kulit yang putih atau gebu.

2. Ada kata cantik pada mata, hidung, mulut dan anggota badan.

3. Ada kata cantik pada akhlak dan perangai.

4. Ada kata cantik itu pada keimanan dan ketaqwaan...itu yang lebih kekal...

Islam mengajak kita mengukur pada kecantikan wanita berdasarkan hadis Rasulullah yang terkenal dalam bab kahwin ini....

Dikahwini wanita itu pada 4 perkara:

1. Harta
2. Keturunan
3. Kecantikan
4. Agama

tetapi Rasulullah memilih agama kerana beliau meneruskan sabdanya dengan mengatakan sesiapa yang pilih agama maka akan selesalah dia iaitu bahagialah dia......

Justeru itu pada akhbar kosmo hari ini membicarakan psikologi janda perlis.......

kenapa bermurung? sedangkan agama Islam adalah agama yang menekankan pada membina keupayaan diri, keluarga, masyarakat dan dunia...

Binalah keupayaan diri menjadi sesuatu yang berharga pada keluarga dn masyarakat.....

======

Janda Perlis fobia bersolek

KANGAR – Sebahagian besar golongan janda di negeri ini yang berjumlah 5,400 orang menghadapi sindrom kemurungan selepas berlaku perceraian sekali gus mengakibatkan mereka langsung tidak berminat untuk bersolek selepas perceraian.

Pengarah Jabatan Pembangunan Wanita Negeri (JPWN) Perlis, Muhamad Hazimin Jamaludin berkata, golongan tersebut sama ada dicerai atau ditinggalkan suami mempunyai persepsi negatif bahawa mereka sudah tidak laku lagi untuk dipinang oleh mana-mana lelaki selepas menjadi janda.

Beliau berkata, paling memberi tamparan yang hebat kepada golongan tersebut ialah apabila mendapati suami meninggalkan mereka gara-gara berkahwin dengan wanita dari negara jiran yang dikatakan lebih cantik.

“Justeru tidak hairan tabiat golongan itu yang sebelum ini suka bersolek tiba-tiba berubah sehingga mereka trauma untuk bergincu atau berbedak kerana menganggap diri mereka tidak laku lagi.

“Situasi ini menyebabkan wanita tersebut akan menghadapi masalah kemurungan ekoran malu dan perasaan rendah diri untuk berhadapan dengan masyarakat,” katanya selepas dialog Memperkasakan Wanita dan Ibu Tunggal 2011 di sini semalam.

Majlis tersebut yang disertai lebih 100 ibu tunggal itu dirasmikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Keluarga dan Masyarakat negeri, Mansor Jusoh.

Muhamad Hazimin berkata, berikutan itu, golongan tersebut lebih suka mengurung diri dalam rumah kerana bimbang pandangan serong masyarakat kononnya mereka sudah tidak cantik lagi.

Katanya, berdasarkan statistik sehingga September lalu, seramai 5,400 ibu tunggal di Perlis berdaftar dengan JPWN.

Ibu tunggal yang paling muda dikesan baru berusia 24 tahun dan menyara seorang anak.No comments:

Huraian Kisah Saidina Umar Memukul Anaknya / Sebat Anak. Benar atau Palsu?

Pastikan anda telah mengikuti Siri Tabarra 1 - 10 sebelum anda membaca dan memahami Tabarra 11.... Jika belum sila hubungi penghantar siri...