7.11.09

PGSM kesal bekas mufti mungkir janji

PGSM kesal bekas mufti mungkir janji


KUALA LUMPUR: Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM) kesal atas tindakan bekas Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin yang dikatakan memungkiri janji selepas membuat kenyataan media berhubung pertemuan antara kedua-dua pihak, kelmarin.

Presiden PGSM, Mohamad Isa Abd Ralip, berkata dalam pertemuan yang dipengerusikan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Jamil Khir Baharom dan dihadiri Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Datuk Wan Muhammad Sheikh Abdul Aziz di ibu negara itu, kedua-dua pihak bersetuju menamatkan konflik bagi kepentingan umat Islam dan tidak membuat kenyataan media bagi mengelakkan kekeliruan.

"Kami kesal dengan tindakan Mohd Asri mungkir janji dengan memberi kenyataan kepada media berhubung pertemuan itu dan ia jelas tidak menghormati menteri sebagai orang tengah.


"Kami juga kesal perbincangan yang dibuat secara tertutup itu boleh didedahkan kepada media termasuk penyiaran gambar daripada sumber pihak yang tidak bertanggungjawab, " katanya dalam satu kenyataan yang dibacakan pada sidang media di bangunan Sekretariat PGSM di sini, semalam.

Kelmarin, MEDIA melaporkan kenyataan Mohd Asri bahawa PGSM memohon maaf dan menarik balik tuduhan negatif yang dilemparkan terhadapnya.

Beliau juga menuntut PGSM melakukan permohonan maaf itu secara terbuka.

Sementara itu, Mohamad Isa berkata, pihaknya tetap mempertahankan kandungan memorandum yang dihantar kepada Yang di-Pertuan Agong yang turut ditandatangani 13 NGO Islam berhubung bantahan terhadap penawaran jawatan Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim) kepada Mohd Asri.

No comments:

Huraian Kisah Saidina Umar Memukul Anaknya / Sebat Anak. Benar atau Palsu?

Pastikan anda telah mengikuti Siri Tabarra 1 - 10 sebelum anda membaca dan memahami Tabarra 11.... Jika belum sila hubungi penghantar siri...