27.4.12

Testosteron pengaruh kualiti hidup lelaki

Testosteron merupakan hormon seks yang penting kepada golongan lelaki kerana ia bertanggungjawab kepada pembentukan perwatakan lelaki seperti perkembangan genital, kalenjar prostat, otot-otot, pertumbuhan bulu badan seperti janggut dan bulu pada bahagian badan yang lain. 

Bagaimanapun, penuaan menyebabkan kemerosotan progresif paras testosteron yang lazimnya dihidapi oleh lelaki yang berusia 40-an.

Untuk mengetahui paras hormon, seseorang itu boleh melakukan ujian darah. 
 
Tahap hormon testosteronnya berada di paras normal antara 12 hingga 40 dan jika di bawah 12 maka anda dinasihatkan mengambil ubat-ubatan untuk menangani masalah berkenaan.

Simptom penyakit ini ialah mudah marah, letih dan sukar untuk tidur.

Simptom awal penyakit itu biasanya lesu, kurang nafsu, angin berubah dan pengurangan jisim otot.
Selain itu, individu yang mempunyai masalah tersebut juga akan mengalami peningkatan lemak badan dan kemurungan. 

“Untuk itu, bagi individu yang mengalami gejala-gejala sedemikian mereka perlu segera berjumpa dengan doktor untuk memeriksa tahap hormon testosteron,”ujarnya.
Ketika ditanya sama ada ada masalah itu boleh membawa maut beliau berkata, ia hanya akan menjejaskan kualiti kehidupan individu itu.

No comments:

Huraian Kisah Saidina Umar Memukul Anaknya / Sebat Anak. Benar atau Palsu?

Pastikan anda telah mengikuti Siri Tabarra 1 - 10 sebelum anda membaca dan memahami Tabarra 11.... Jika belum sila hubungi penghantar siri...