17.2.10

Valentine Day adalah Hari Membuat Maksiat Bagi Pasangan Kekasih! Kenapa ye?

52 orang Islam ditahan sempena Hari Valentine

Operasi mencegah maksiat yang dijalankan oleh Jawi sekitar hotel dan rumah tumpangan di Jalan Pudu, Kuala Lumpur, baru-baru ini.

KUALA LUMPUR 15 Feb. – “Jangan ambil gambar, nanti isteri tahu, saya datang sini kerana dia (teman wanita) mahu beri hadiah Hari Valentine.”

Begitulah reaksi seorang lelaki berusia 30-an ketika gambarnya bersama kekasihnya dirakam pihak media dalam satu operasi malam semalam.

Lelaki itu dicekup bersama pasangannya kerana berdua-duaan di tempat sunyi di Tasik Titiwangsa, dalam satu operasi cegah maksiat Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) yang bermula pukul 10 malam.

Operasi selama lima jam itu berjaya menahan 52 orang Islam kerana melakukan kesalahan mengikut Akta Kesalahan Jenayah Syariah (Wilayah Persekutuan) 1997.

Ketua Pegawai Penguatkuasa Agama Wilayah Persekutuan, Zainul Abidin Mat Nor berkata, operasi turut dijalankan di lapan buah hotel bajet di sekitar ibu negara.

Katanya, daripada jumlah itu, lapan individu ditahan mengikut Seksyen 27 kerana berkhalwat, manakala 44 lagi individu ditahan mengikut Seksyen 29 kerana berkelakuan tidak sopan di tempat awam.

“Kesemua yang ditahan sudah bekerja dan masih belajar, berusia antara 16 dan 30 tahun.

“Sementara itu, di Wilayah Persekutuan Labuan, empat individu ditahan kerana minum arak dan dua pasangan remaja dicekup kerana berkhalwat,” katanya di pejabat Jawi di sini semalam.

Operasi itu melibatkan 50 anggota penguatkuasa Jawi dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

Utusan Malaysia yang turut menyertai operasi terbabit mengesan pelbagai gelagat dan alasan diberi oleh pasangan-pasangan terbabit ketika ditahan pihak penguat kuasa.

Kebanyakan mereka memberi alasan dalam perancangan berkahwin, terpaksa menginap di hotel selepas penat bersiar-siar dan tidak sempat membeli tiket bas pulang ke kampung halaman.

Malah, ada juga gadis berusia 16 tahun yang ditahan bersama abang angkat serta seorang lagi lelaki lain di dalam sebuah bilik sama.

Gadis itu mendakwa lari dari rumah dan mendapatkan perlindungan daripada abang angkatnya kerana malu gambar bogelnya disebar oleh bekas teman lelakinya sebelum ini.

Turut ditahan ialah seorang wanita berusia 24 tahun yang hanya memakai coli dan seluar dalam di sebuah bilik hotel.

1 comment:

Ciptaan Terhebat said...

Inilah keadaan manusia ummat kita hari ini. Saya rasa seolah-olah sebagai manusia, hamba dan khalifah di muka bumi ini tidak buat kerja.

Tidak berdakwah dan tidak mengingatkan mereka. Apa lagi kerja yang patut kita buat?

Banyak lagi tugasnya ni, khususnya untuk guru-guru dan juga trainer-trainer macam kita ni...

http://kamarulazami.blogspot.com

Huraian Kisah Saidina Umar Memukul Anaknya / Sebat Anak. Benar atau Palsu?

Pastikan anda telah mengikuti Siri Tabarra 1 - 10 sebelum anda membaca dan memahami Tabarra 11.... Jika belum sila hubungi penghantar siri...