Ahlan Wasahlan...

Jawatan Kosong Untuk Gadis Bawah 27 Tahun

Minuman Kesihatan dan Kekuatan

Minuman Kesihatan dan Kekuatan
Belum Cuba ..Belum Tahu... Cuba dulu baru tahu..

TTT - Hari ke 2

Pada hari ke 2, perjalananku menghadapi jem di depan mid valley... almaklumlah org selangr dah mula kerja balik... nasib baik ada lebuhraya SPRINT... bolehlah short cut ke damansara walaupun kena tol RM1.50... kalau nak lalu Jalan Maaruf... alamak terlekatlah kat situ pula 3o minit. Dahlah jem depan midvlley pun mengambil masa 30 minit walaupun dekat aje kilometernya....

Hari ini belajar TNA, Training Needs Analysis, nampak mcm interesting... tapi jikalau pendekatan yang diambil terlalu profesional... ianya akan jadi kalut dan mulut... terutama kpd trainer yg baru mengenali TNA secara sistematik...... nasib baik aku pernah membaca nota ttg TNA daripada kekawan yang pernah ikuti TTT dgn providers yang lain.... mcm biasa provider aku ni jenis yang tak bagi nota tebal, hanya nota ringkas dan slides yang hampir berbeza dgn nota.....

Kelas jadi kecoh dgn perdebatan demi perdebatan oleh mereka yang tak yakin yg TNA ni releven dgn alam dunia latihan sebenar.... yang pada mereka TNA sepatutnya dilakukan oleh Training Manager atau HR Department dan bukannya trainer...

Pada mereka, kalau trainer kena buat marketing then TNA then design modul then bagi latihan dan...dan...dan... matilah mereka... ponat dibuatnya...

Ada trainer yang dlm position senior consultant menyatakan tugas mereka ialah bagi latihan ...biasanya so called TNA ni ..unit pemasaran yang buat...

Bila dinyatakan TNA ini melebihi apa yang unit pemasaran buat.... terdiam mereka....


Provider mengambil pendekatan belajar sikit dan terus praktis.... sekali lagi menimbulkan sedikit kekecohan kpd bebrapa orang yang outspoken.... soalan-soalan yang dikeluarkan terlalu bengkang bengkok menjadikan proses pembelajarn memeningkan aku ...kekawan semeja dan juga memenatkan provider untuk menjawabnya....

Namun begitu, bagiku bila kita buat secara praktikal ni...ianya byk membuka dimensi minda melihat TNA daripada pelbagai approach.

Secara konklusinya,... TNA proses dan method hampir sama dgn research.. atau dgn bahasa buat ...ialah buat research untuk melihat keperluan pelanggan dan menjadi isu sebenar masalah yang timbul sama ada ianya bersifat training issues atau non-training issues.... daripada itu lahirlah langkah ke 5 TNA iaitu membuat modul berdasarkan laporan TNA dgn syarat dipersetujui oleh syarikat yang melantik kita....


Proses nampak mcm mudah tapi flownya nampak mcm payah terutama ketika nakk buat soalan untuk di suitkan dgn competency yang wujud malah memnuhi sub-competency yang juga wujud....

Disamping menyediakan approach yang sistematik dgn bahan-bahan tersusun seperti soalan-soalan, carta,, sheet, table dan struktur pelbagai method yang perlu dicipta untuk mendapatkan result yang hampir tepat.....

Wassalam

No comments: