17.7.11

OTAK Merana dan Mengecut Akibat Ketagih Internet Kalau Tak Kena Gayanya....

Salam,

Internet adalah satu platform baru membuat pelbagai tugasan dan carian.....

Otak akan mengecut kalau ketagih internet....satu pendedahan yang baru dan bagus.....

Kenapa hal itu terjadi ?

Kerana Remaja melayari internet sekadar...

a) Main games/permainan
b) Chatting dalam facebook, twitter dan sebagainya...
c) Tonton filem chi chi pan...filem mudah....filem cinta,sedih, emosi...
d) Tonton filem yang tak sepatutnya...
e) Cari maklumat mengikut subject yang diingini TETAPI sekadar copy sahaja maklumat dan berlakulah proses" cut n paste!"
f) Kurang BERFIKIR,
g) Kurang Memprose Maklumat.....menafsir, mengolah, mengklafikasikan, mengkategori, membina pemikiran kreatif, kontruktif dan kritikal...


ikuti LAPORAN ini....

Ketagih Internet punca otak remaja mengecut

BEIJING - Kajian terbaharu di China mendapati penggunaan Internet secara berlebihan oleh golongan remaja boleh menyebabkan otak mereka mengecut, lapor sebuah akhbar semalam.

Kajian berkenaan yang disiarkan jurnal sains, PLoS ONE menyatakan, kematian tisu otak berlaku di kalangan remaja yang ketagih melayari Internet.

Keadaan itu boleh membawa kepada kemerosotan daya tumpuan dan ingatan selain mengurangkan perasaan malu golongan remaja untuk melakukan perbuatan tidak sihat. Kajian tersebut melibatkan penggunaan mesin pengimejan resonans magnetik (MRI) untuk merakam imej otak 18 pelajar universiti berusia 18 tahun yang melayari internet selama 13 jam sehari, enam kali seminggu.

Kumpulan penyelidik berkenaan membandingkan imej MRI tersebut dengan imej MRI kumpulan pelajar yang melayari internet cuma dua jam sehari.

Selepas perbandingan dibuat, mereka mendapati korteks atau bahagian kelabu pada otak 18 pelajar yang ketagih Internet itu mengecut berbanding rakan mereka yang kurang melayari internet.

"Kajian kami membayangkan ketagihan Internet pada jangka panjang boleh membawa kepada kemerosotan struktur otak," kata kumpulan penyelidik itu.

Bahagian korteks otak berfungsi untuk memproses ingatan, emosi, pertuturan, penglihatan dan pendengaran di samping mengawal pergerakan anggota manusia.

Kajian itu dilakukan oleh sekumpulan pakar neurologi dan radiologi beberapa universiti dan hospital di China.

Dianggarkan seramai 24 juta remaja negara berkenaan ketagih melayari Internet. - Agensi


No comments:

Huraian Kisah Saidina Umar Memukul Anaknya / Sebat Anak. Benar atau Palsu?

Pastikan anda telah mengikuti Siri Tabarra 1 - 10 sebelum anda membaca dan memahami Tabarra 11.... Jika belum sila hubungi penghantar siri...