22.7.11

Mencuba Android dalam ubuntu tanpa perlu membeli telefon Android

Mencuba Android dalam ubuntu tanpa perlu membeli telefon Android

on Friday, July 16, 2010
Android adalah sistem operasi untuk telefon yang kian popular hari demi hari. Sekiranya anda ingin mencuba sistem operasi ini tanpa perlu membeli telefon android, hari ini saya ada tutorial istimewa buat anda. Sila ikuti tutorial dibawah dengan sabar.

Langkah-langkah

1.Muatturun Android SDK di http://developer.android.com/sdk/index.html

2.Extract fail yang dimuatturun tadi di lokasi yang anda kenalpasti. Kemudian masuk ke folder berkenaan (android-sdk-linux_86) dan masuk ke folder tools. Double klik pada fail android dan klik run pada tetingkap dialog yang muncul.3.Satu tetingkap akan muncul. Klik pada Available Packages dan tandakan pada package yang dikeluar. Kemudian, klik butang Install Selected.4.Disini satu lagi tetingkap muncul yang membenarkan anda memilih package mana yang ingin dimuatturun dan diinstall. Sila pilih package yang perlu sahaja dan klik butang Install.

5.Tunggu sehingga proses pemasangan selesai.


6.Selepas selesai pemasangan (akan memakan masa untuk memuatturun package -sila tunggu dengan sabar), klik pada Virtual Devices kemudian klik pada butang New... untuk membina device android maya.


7.Paparan tetingkap seperti dibawah akan muncul. Masukkan apa sahaja nama yang anda ingini kemudian isikan ruang-ruang yang diperlukan seperti dalam screenshot dibawah. Kemudian klik pada butang Create AVD. Ini akan mengambil sedikit masa dan tetingkap mungkin akan tidak respon beberapa ketika. Sila tunggu dengan sabar.


8.Tahniah anda berjaya membina AVD. Klik pada Ok.


9.Kembali kepada tetingkap utama kemudian klik pada Virtual Device yang anda baru bina tadi kemudian klik pada butang Start...


Kemudian klik pada butang Launch.

10.Tetingkap Android anda akan muncul dan ia akan mengambil masa untuk load terutamanya ketika dilancarkan buat pertama kali. Sekali lagi, sila menunggu dengan sabar.11.Whoops! Selamat datang ke dunia Android! Rasanya saya tak perlu dah untuk menjelaskan apa yang perlu anda lakukan selepas ini. Sila bermain-main dengan android sepuas hati.


Jadi kesimpulannya, siapa yang nak sponsor

No comments:

Huraian Kisah Saidina Umar Memukul Anaknya / Sebat Anak. Benar atau Palsu?

Pastikan anda telah mengikuti Siri Tabarra 1 - 10 sebelum anda membaca dan memahami Tabarra 11.... Jika belum sila hubungi penghantar siri...