26.6.11

Siapa AMBIGA?-Penganjur Bersih 2.0 itu?

Salam semua,

Akhbar hari ini mendedahkan kepada sesiapa yang ingin berfikir siapakah sebenarnya ambiga ini yang menjadi org kuat dalam BERSIH 2.0....

Mari kita membaca dan berfikir tentang tindak-tanduknya sebelum ini agar kita sebagai Umat Islam tetap berperanan sebagai seorang yang matang dalam perjuangan.

DAlam kita memperjuangkan agar tertegaknya pemimpin dan kepemimpinan yang telus, Islamic, good governance..kita perlu berhati-hati agar tidak menukarkan sesuatu yang buruk kepada sesuatu yang sedikit baik tetapi tetap juga buruk....

Kita boleh belajar drpd peristiwa bantuan ikhwan muslimin kepada anwar sadat menjadi pemimpin mesir yang mana akhirnya ikhwan yang menjadi pendokong dan menolong dibelasah balik dgn tindakan yang lebih keras berbanding dgn kerajaan sebelumnya.......selepas anwar sadat menjadi pemimpin.......

Kita juga boleh belajar dgn apa yang berlaku di afghanistan dan di iraq sekarang ini....

Jadi jika nak tukar....tukarlah yang betul-betul BERSIH dan bukan terpalit dgn kekotoran. TUkarlah kepada satu kelompok yang benar-benar mengikuti AJARAN ISLAM yang diamalkan oleh Rasulullah dan Para Sahabat yang Mulia....

Kerana ORANG politik tetap adalah orang politik yang akan diuji dengan Tamakkan Harta, Kuasa, Perempuan, Kelentongan.....

Yang menjadi mangsa sepanjang zaman adalah manusia atau sekelompok manusia yang bernama RAKYAT !.

========================

Orang Melayu mesti selidiki siapa Ambiga


2011/06/26

Ambiga Sreenevasan
Ambiga Sreenevasan
Perhimpunan haram dianjur individu perlekeh Islam

KUALA LUMPUR: Rakyat Malaysia, terutama orang Melayu diminta meneliti siapa sebenarnya Datuk Ambiga Sreenevasan sebelum mengikut telunjuknya yang meminta rakyat supaya mengadakan perhimpunan haram pada 9 Julai ini.


Penganalisis politik berpendapat orang Melayu harus melihat kembali sejarah tindak-tanduk Ambiga yang pernah menimbulkan kemarahan umat Islam, terutama orang Melayu di negara ini sebelum secara membuta tuli mengikut kehendak dan telunjuknya.

Bekas Presiden Majlis Peguam itu adalah orang yang bertanggungjawab menerima memorandum menuntut pelaksanaan Suruhanjaya Antara Agama (IFC) pada 21 Ogos 2001. Majlis Peguam menerima memorandum untuk menuntut pelaksanaan 14 tuntutan IFC yang jelas sekali bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan.

Dalam kes Lina Joy yang murtad, Ambiga mempertikaikan pelaksanaan hukum syariah di bawah Perkara 121(1A) Perlembagaan Persekutuan dengan menyatakan kebebasan beragama turut termaktub kepada semua penganut agama Islam.


Beliau turut mengadakan forum mengenai memeluk agama Islam pada 9 Ogos 2008 yang membincang dan mempertikaikan secara terbuka Perkara 121 (1A). Biarpun mendapat bantahan orang Islam, Majlis Peguam yang diterajui Ambiga tetap meneruskan forum itu.


Justeru penganalisis politik berpendapat tindak tanduk Ambiga memperlihatkan diri beliau sebagai seorang yang tidak menghormati undang-undang dan Perlembagaan dan dengan itu orang Melayu terutamanya harus memikirkan semula hasrat untuk menyertai perhimpunan haram 9 Julai yang diketuainya.

Penganalisis politik bebas dari Universiti Teknologi MARA (UiTM), Prof Datin Paduka Dr Ramlah Adam, berkata sebagai seorang peguam, Ambiga sudah tentu arif mengenai undang-undang dan Perlembagaan negara.

“Ambiga tahu sekiranya penganjuran sesuatu perhimpunan tidak mendapat permit polis, maka perhimpunan itu tidak boleh dilakukan. Kita tidak faham kenapa dia tetap juga mahu meneruskan perhimpunan haram itu, walaupun mendapat bantahan pelbagai pihak,” katanya.


Tegasnya keperluan untuk menganjurkan perhimpunan haram itu juga tidak jelas kerana jika penganjur ingin menyuarakan rasa tidak puas hati terhadap Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), mereka boleh menggunakan saluran betul seperti membuat kenyataan di surat khabar dan media elektronik, bukannya mengadakan demonstrasi haram.


Pemerhati politik dari Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI), Prof Datuk Dr Zainal Kling pula menyifatkan semua golongan yang terbabit dalam penganjuran perhimpunan haram itu adalah tidak layak dan tidak patut menjadi pemimpin, termasuk Ambiga.


Katanya, mereka terlampau mengikut parti politik tertentu yang memperjuangkan ideologi politik masing-masing sedangkan mereka sendiri pun tidak ’bersih’.


“Mereka sebenarnya lebih baik melakukan tunjuk perasaan sebagai parti politik dan bukan sebagai NGO.


“Jadi orang akan faham maksud dan matlamat mereka (pemimpin politik), terutama orang awam mengenai kacau bilau dalam parti masing-masing seperti PKR yang tidak bersih, DAP yang selalu bermaharajalela atau autokratik.

No comments:

Huraian Kisah Saidina Umar Memukul Anaknya / Sebat Anak. Benar atau Palsu?

Pastikan anda telah mengikuti Siri Tabarra 1 - 10 sebelum anda membaca dan memahami Tabarra 11.... Jika belum sila hubungi penghantar siri...