29.4.09

MInyak Sawit = Minyak Hitam KERETA?

Nak goreng telur atas enjin kereta ke bang?Bila perhati betul-betul, biar betul abang ni, guna minyak saji sebagai minyak enjin? 67 orang pengguna di Negeri Sembilan telah menggunakan minyak masak sebagai minyak pelincir enjin kereta mereka.

Minyak masak yang boleh digunakan hanyalah minyak masak dari kelapa sawit sahaja. Minyak jagung,soya dan sebagainya tidak boleh. Ini adalah kerana menurut kajian diaorang minyak kelapa sawit adalah minyak paling sintetik.. !

Orang-orang yang berinovasi seperti ini yang sepatutnya diberi perhatian kerana dengan idea mereka boleh menjimatkan kos dan menaikkan lagi pendapatan komoditi negara.

Kalau betullah pihak berkenaan mesti mengkaji dan mewar-warkannya untuk memajukan lagi industri pertanian kelapa sawit . Apabila luas penggunaannya barulah harga minyak kelapa sawit boleh naik dan anak-anak kampung dan Felda boleh balik kampung potong buah kelapa sawit. Lebih-lebih lagi kesan kegawatan ekonomi industri perkilangan sekarang .

Jangan terperanjat pula bila minyak saji naik harga apabila penggunaannya 2 dalam 1.

No comments:

KURSUS ASUHAN DI RUMAH SECARA PERCUMA!

kURSUS PERCUMA, JANGAN LEPASKAN PELUANG INI? Khas untuk 1.Graduan yang ingin menceburi bidang penjagaan di rumah 2. Suri Rumah sepenuh ...