9.6.10

FAKTOR PELEMAH SISTEM IMUN

1. RAWATAN PERUBATAN

1.1 ANTIBIOTIK

Ubat ini bukan sahaja memusnahkan bakteria yang memudaratkan bahkan memusnahkan juga bakteria berguna yang menyokong sistem imun.Ia juga meningkatkan daya ketahanan terhadap sebarang bakteria berbahaya yang mungkin terselamat. Malah ia menghalang keupayaan tubuh menghasilkan antibiotik semulajadi.

KLIK GAMBAR UTK BESARKANAntibiotik mungkin perlu dalam mengubati jangkitan yang mengancam nyawa dan serius. Tetapi menurut para doktor, ia tidak diperlukan dalam banyak keadaan.

Antibiotik yang dimajukan sejak lebih 30 tahun lalu gagal memusnahkan punca penyakit (mikrob). Sebaliknya mikrob ini telah menjalani mutasi, mengembangkan kekebalan terhadap ubat kuat yang sepatutnya dicipta untuk memusnahkannya.

Lebih buruk lagi, hospital kini merupakan sumber jangkitan utama daripada mikrob seumpamanya kerana penggunaan banyak antibiotik. Ubat yang paling kuat sekalipun gagal membunuh kuman kebal ini.

Ramai di kalangan kita mengambil antibiotik setiap hari tanpa menyedarinya. Misalnya dalam daging haiwan ternakan yang berkeadaan terlalu sakit hingga memerlukan antibiotik untuk terus hidup.

(Perhatian: Selain antibiotik, steroid juga menekan sistem imun)

1.2 X-RAY & SUNTIKAN VAKSIN
1.3 KEMOTERAPI
Rawatan kanser ini menjejaskan sistem imun. Kajian ke atas jururawat di pusat rawatan kanser (yang sering terdedah kepada ubat kemoterapi beracun seperti fluoruacil dan cyclophospamide) mendapati jururawat yang bekerja dalam persekitaran ini mempunyai 2 kali ganda keganjilan kromosom pada limfosit mereka berbanding mereka yang tidak berada dalam persekitaran seumpamanya.

Sejauh manakah kemoterapi diperlukan? Beberapa kajian mendapati pesakit kanser cenderung hidup lebih lama dan lebih baik jika mereka tidak menjalani kemoterapi..

2. PEMBEDAHAN TIDAK PERLU

Kebanyakan pembedahan menekan sistem imuniti. Dalam banyak keadaan, punca kematian terbesar selepas berjaya menjalani pembedahan ialah jangkitan sekunder, iaitu kerana lama di hospital.

Dengan keadaan sistem imuniti yang tertekan, jangkitan sekunder boleh membawa maut.

PEMBUANGAN TONSIL, APENDIKS & LIMPA

3. MAKANAN YANG MEMUDARATKAN

Seorang pakar bedah jantung pernah menyarankan supaya pesakit yang menjalani pemindahan jantung diberikan dengan makanan yang tidak berkhasiat untuk menekan sistem imun, agar badan tidak menolak jantung baru.

Sungguhpun kedengaran aneh, idea ini memperakui kepentingan hubungan di antara diet dan keimunan.

3.1. GULA

Satu kajian menunjukkan penghadaman cuma 1 sudu teh gula putih merendahkan aktiviti sel-sel darah putih sebanyak 43% selama 6 jam. Kesan penekanan imun oleh gula bermula kurang 30 minit selepas memakannya.

Gula (dan madu) menyebabkan kenaikan yang tinggi dalam paras glukos darah yang akhirnya menyebabkan fungsi sistem imun terjejas.

(Perhatian: Selain gula, kafein juga menyebabkan peningkatan dalam paras gula darah.)

Gula juga menghidrat tubuh dan memekatkan lapisan lendir sinus dan paru-paru, memperlahankan aktiviti sel-sel darah putih yang sepatutnya melindungi kita.

Menurut laporan, jika anda melakukan kerja dalam keadaan banyak duduk, bernafas dengan lemah dan memakan banyak gula, pastri dan makanan berkarbohidrat yang diproses, sistem anda mungkin cenderung menjadi tempat pertumbuhan kanser.

Gula juga mampu mencetus penyakit autoimun.


3.2. LEMAK & MINYAK

Ia menyumbat pembuluh darah, memperlahankan aliran darah, dan menghalang kerja sel-sel imun. Lemak haiwan khususnya paling buruk kerana lemak tepu diketahui menyumbang kepada penyakit autoimun. Tetapi minyak sayuran lebih memudaratkan apabila ia mengalami penghidrogenan untuk menghasilkan majerin; apabila dipanaskan terlalu lama atau menjadi tengik.

3.3. SUSU LEMBU

Manusia tidak dapat menhadamkan susu lembu dengan sepenuhnya. Kebanyakan orang Asia dan Afrika langsung tidak dapat menghadamkannya. Biasanya, protein yang dihadamkan masuk ke dalam aliran darah dalam bentuk asid-asid amino. Susu yang tidak dihadamkan masuk ke dalam darah sebagai protein lengkap, dengan DNA lembu masih ada. Ini menyebabkan sel-sel imun bertindak, di sebalik menyerang bakteria, virus dan sel-sel kanser; ia menyerang susu.

3.4. MAKANAN TIRUAN

Bahan penambah perisa, kimia penambah dalam makanan, pemanis tiruan (misalnya aspartame) dan lemak tiruan adalah bahan-bahan tiruan dengan struktur molekul yang tidak dapat diterima oleh tubuh manusia. Sel-sel imun anda perlu menyingkirkannya daripada tubuh. Vitamin-vitamin sintetik dan ubatan farmasi juga bukan makanan tulen.

4. PERSEKITARAN

4.1. RADIASI ELEKTROMAGNET (EM)


4.2. RADIASI PENGIONAN

4.3. RADIASI ULTRAUNGU

Radiasi ultraungu (UV) daripada pancaran matahari (berikutan pemusnahan lapisan ozon yang berterusan) boleh menjejaskan fungsi tubuh melawan penyakit. Apabila kulit terdedah kepada radiasi UV secara berlebihan, aktiviti sel-sel darah putih yang yang menghasilkan antibodi akan terjejas.

Penyelidikan saintifik menyarankan bahawa selaran matahari boleh mengubah penyebaran dan fungsi sel-sel darah putih yang melawan penyakit di kalangan manusia sehingga 24 jam selepas terdedah kepada matahari.

Pendedahan yang berlebihan kepada radiasi UV menyebabkan kanser kulit dan pelbagai penyakit mata. Sistem imun yang lemah juga memburukkan lagi penyakit berjangkit yang berpunca daripada bakteria, virus dan parasit tropika.

Ia juga mungkin mengaktifkan virus yang sedia ada pada kulit seperti cacar dan membawa kepada meningkatnya penyakit seperti campak, malaria, tibi, kusta dan jangkitan kulat.

Selaran matahari yang berulangan juga dilaporkan mengurangkan kemampuan sistem imun untuk melawan jangkitan bakteria dalam paru-paru.

4.4. ASAP EKZOS KENDERAAN


5. PENYAKIT AKIBAT GAYA HIDUP TIDAK SIHAT

5.1 TEKANAN

Tekanan mental boleh melemahkan sistem imun. Masalah-masalah seperti perpindahan, penceraian, pertikaian dalam keluarga dan kebimbangan yang tidak menentu boleh melemahkan sistem imun.

5.2 ALKOHOL

Ia melemahkan keupayaan sel darah putih untuk membunuh kuman. Kajian juga mendapati penagih alkohol berisiko lebih tinggi menghidap pneumonia.

Dos alkohol yang tinggi juga menghalang tindakan sel darah putih pembunuh ke atas kanser. Selain itu, ia juga menyingkirkan nutrien yang menguatkan sistem imun.

5.3 TIDUR LEWAT
Tidur lewat melebihi tengah malam akan melemahkan sistem imun kerana malam adalah masa yang sesuai untuk tidur dan untuk rehatkan semua sistem organ badan daripada bekerja keras... setiap organ akan memulakan masa rehatnya bermula pukul 10pm.

Lebih parah lagi jika makanan dan minuman yang berat diambil...sistem penapisan dan pennuetralan tidka berfungsi dengan baik, jadi ia akan melemahkan sistem imun badan.

5.4 MEROKOK

7 KHASIAT MAKANAN UNTUK KUATKAN IMUNITI

1 VITAMIN C
2 VITAMIN E
3 BETA KAROTENA
4 BIOFLAVONOIDS
5 ZINK
6 SELENIUM
7 ASID LEMAK OMEGA-3

No comments:

Huraian Kisah Saidina Umar Memukul Anaknya / Sebat Anak. Benar atau Palsu?

Pastikan anda telah mengikuti Siri Tabarra 1 - 10 sebelum anda membaca dan memahami Tabarra 11.... Jika belum sila hubungi penghantar siri...