14.7.08

Kenangan MURABBI

Apabila membicarakan perihal "Murabbi", banyak yang terlintas dikenangan sama ada pengalaman hidup atau pengalaman pembacaan.

Ramai yang bercita-cita ingin menjadi murabbi, mendidik manusia menuju ke jalan yang benar lagi diredhai atau memberi tips-tips untuk berjaya mencapai matlamat yang dituju.

Namun, untuk menjadi murabbi, bukanlah satu tugas yang mudah... murabbi adalah pendidik, daie, menunjuk arah ke jalan yang mempunyai nilai mulia...

Murabbi mestilah insan yang beres 4 dimensi manusia iaitu kecerdikan aqal, kecerdikan rohani, kecerdikan emosi dan kecerdikan fizikal/fisiologi.

Murabbi adalah insan mulia dan penyabar... barisan ulama' kita seperti Hassan Al Banna, Ulamak-Ulamak Nusantara, Hamka, Tok-Tok guru Kita yang mempunyai jiwa halus, lidahnya penuh dgn hikmah, pemikirannya tajam, bernas dengan idea baru atau idea yang telah dimerkasakan. tindakannya tidak ekstrem tapi memenuhi sinaran hikmah. Mereka menjadi kenangan pada mereka yang telah ditinggalkan.

Bagaimanakah mereka dididik... itulah yang perlu dipelajari, diselidiki dan dibincangkan untuk menjadi amalan...

Ikuti 2 clip video ini sebagai contoh untuk santapan kita bersama...

Wassalam

No comments:

Huraian Kisah Saidina Umar Memukul Anaknya / Sebat Anak. Benar atau Palsu?

Pastikan anda telah mengikuti Siri Tabarra 1 - 10 sebelum anda membaca dan memahami Tabarra 11.... Jika belum sila hubungi penghantar siri...